Julienne Bušić: Klasić je iznio netočan podatak, Zvonka nikad nisu osudili za terorizam (VIDEO)

23.04.2022. 09:20:00

Ne ulazeći u motive Hrvoja Klasića zbog kojih iznosi neistine, činjenica je da je on pred hrvatskim gledateljima falsificirao povijesni podatak“, ističe Julienne Bušić, supruga Zvonka Bušića, reagiravši na HRT-ovu emisiju Otvoreno od 21. travnja 2022., u kojoj je iznesen netočan podatak. 

“U emisiji OTVORENO od 21. travnja 2022., posvećenoj temama rada Udbe i ubojstava hrvatskih emigranta, Hrvoje Klasić, predstavljen kao povjesničar, izjavio je kako je Zvonko Bušić ”zatvoren zato što su ga proglasili teroristom” u SAD-u. Hrvoje Klasić je teško optužio i iznio neistinu o Zvonki Bušiću kojeg američko pravosuđe nikad nije ni tužilo ni osudilo za terorizam, kako tvrdi taj povjesničar. Štoviše, savezni sudac John Bartels je 1976. prije izricanja presude rekao: ”bilo bi previše nepravično i nepošteno kada ne bih prije početka rekao, da Zvonka Bušića i njegovu suprugu, kao i njihove drugove, ne smatram nikakvim ratnim zločincima niti teroristima’‘. Ne ulazeći u motive Hrvoja Klasića zbog kojih iznosi neistine, činjenica je da je on pred hrvatskim gledateljima falsificirao povijesni podatak koji se može lako provjeriti”, zaključuje u pismu Julienne Bušić.

U emisiji je odmah reagirao general Tolj

Podsjetimo, dr. sc. Hrvoje Klasić, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gostujući u HRT-ovom Otvorenom ustvrdio je da je Bušić zatvoren zato što su ga proglasili teroristom. Na to je u emisiji odmah reagirao umirovljeni general-bojnik Ivan Tolj optuživši ga da relativizira neka hrvatska nacionalna pitanja na potpuno neprihvatljiv način te je posebno istaknuo zabrinjavajućim da osoba s takvim tvrdnjama predaje hrvatskim studentima povijest.

“Razmišljati o Zvonku Bušiću, hrvatskome mučeniku, koji je više od 30 godina robijao, da bismo mi imali slobodnu i nezavisnu Hrvatsku državu, da ga se naziva teroristom…”, upozorio je general Tolj. Na to je reagirao povjesničar Klasić ne odustajući od svojih netočnih tvrdnji i ne prihvaćajući činjenice koje je iznosio general Tolj.

Tu netočnu tvrdnju da je Bušić bio zatvoren zato što su ga proglasili teroristom prije dvije godine lijevo-liberalni mediji u Hrvatskoj širili su da bi ocrnili Julienne Bušić nakon što je dala podršku Kolindi Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora. Na to je reagirao odvjetnik Luka Mišetić i podijelio presliku presude te istaknuo da ni ona ni Zvonko Bušić nisu osuđeni za zločin terorizma.

“Gospodin Bušić nije ni terorist ni kriminalac“

Julienne Bušić, nagrađivana je američko-hrvatska prozna spisateljica, esejistica i prevoditeljica. Supruga hrvatskog domoljuba Zvonka Bušića nakon njegove smrti posvetila se književnosti te objavila nekoliko romana, a bavi se i prevođenjem hrvatskih djela na engleski jezik. Uz to, Julienne Bušić osvojila je nagradu “Fra Lucijan Kordić” za memoare Ljubavnici i luđaci (1996.) te nagradu “Antun Branko Šimić” (2012.) i “Bili smo prvi kad je trebalo” (2012.).

Amerikanka Julienne Bušić ljubav svog života Zvonka, vjerno je čekala duge 32 godine, što je jedinstven slučaj ljubavi dvoje ljudi, čak i u svijetu! 

Rodila se kao Julienne Eden Schultz, 20. rujna 1948. godine. Studirala je u SAD-u te u Europi, magistrirajući na području njemačkog jezika i jezikoslovlja. Godine 1969. godine u Beču je upoznala Zvonka Bušića, a vjenčali su se 1972. u Frankfurtu.

Godine 1976. sudjelovala je u otmici američkog putničkog zrakoplova i za to bila osuđena na doživotni zatvor. Sudac koji je 1977. godine izricao presude Zvonku, Julienne i ostalim sudionicima otmice zrakoplova nije ih smatrao teroristima, čak što više, izrijekom je potvrdio kako “gospodin Bušić nije ni terorist ni kriminalac“, te da su njegovi motivi i ideali bili plemeniti, iako su primijenjena pogrešna sredstva za ostvarivanje ciljeva.

Supruga poginulog američkog policajca tužila je državu zbog nemara i nebrige, te stoga što svu krivnju za njegovu smrt prebacuje na “teroriste”, iako na platformi na kojoj je trebalo izvršiti demontažu bombe nisu bili osigurani potrebni uvjeti za obavljanje tog posla, pa je stoga i došlo do eksplozije.

Godine 1989. puštena je iz zatvora nakon 13 godina, a nakon stjecanja hrvatske nezavisnosti došla je u Hrvatsku.

Pokretala je akcije kako bi se na slobodu pustio i njen suprug, Zvonko. To se dogodilo tek 2008. Živjeli su u Rovanjskoj kod Zadra. Iste godine objavila je knjigu „Tvoja krv i moja“, zbirku eseja, kratkih priča i kolumni. 2012. izišao joj je roman „Živa glava“, romansirana biografija stvarne Vukovarke koja je prošla tešku borbu za vlastiti život. Na Hrvatskoj radioteleviziji 2013. godine prikazan je dokumentarni film pod imenom Ljubavnici i luđaci u kojem je prikazan aktivizam i borba Julienne i Zvonka Bušić za hrvatsku neovisnost.

Na česta pitanja kako se kao Amerikanka toliko angažirala oko slobode i borbe za Hrvatsku odgovarala bi: „Voleći svog supruga, voljela sam sve što je on volio“. A Zvonko Bušić neizmjerno je volio – Hrvatsku.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Gordana Sarkotić/Foto: Fah; fotomontaža: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.