Junaci Domovinskog rata (Violeta Antolić) – djevojka lavljeg srca na prvoj crti pakla Vukovara

22.03.2022. 09:05:00

“Malo je država u svijetu koje su imale čast imati u svojim redovima toliko domoljubnu i čovjekoljubivu osobu.” (branitelji Vukovara o Violeti Antolić).

Violeta Antolić imala je samo 22 godine kada se pridružila HOS-u u obrani Vukovara. 

Bila je jedina žena u HOS. Za one koji ne znaju njezinu iznimnu priču, vukovarska junakinja je usred neprijateljske paljbe odlučila reagirati; ostavila je trogodišnjeg sina u skloništu kako bi se aktivno uključila u obranu Sajmišta. Predstavljala je jedan od simbola vukovarskog otpora. Unatoč preporukama da se priključi bolničarkama, tada 21-godišnja Violeta je do zadnjeg dana borbe herojski sudjelovala u obrani Vukovara. Završila je u srpskom logoru, a nakon mjesec i pol dana spašena je razmjenom. Njezinu priču kako je pristupila postrojbama HOS-a, stavila njihov grb na uniformu, bila zarobljena i mučena u srbijanskim logorima možete pročitati ovdje. Violeta je poginula u prometnoj nesreći 2014. godine: „Nije otišla samo majka, prijateljica nego i hrabra ratnica. Hrvatskoj je podarila slobodu izborivši se za nju. Malo je država u svijetu koje su imale čast imati u svojim redovima toliko domoljubnu i čovjekoljubnu osobu. Svaki njen osmijeh uzvraćaj je za svaki udarac koji je podnijela u srpskom logoru i tijekom životnih nedaća. Čast je ne samo živjeti u vremenu s takvom osobom, nego je čast i biti joj prijateljem. Njezino malo i krhko tijelo bilo je puno ljubavi i poniznosti, u njemu je kucalo veliko srce, srce koje je nosila na dlanu. Otišla je iz ove doline suza, nasmiješivši se sudbini, mahnula. “potrubila”, nasmijala se i otišla… draga Violeta ostaješ u našim srcima dok te ponovno ne sretnemo. Napisali su joj “njeni dečki” – branitelji! Počivala u miru Božjem. VIDEO: U spomen na prijateljicu – Violeta Antolić

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.