Jure Šimić odbacio optužbe da je naredio ubojstvo trojice časnika JNA

08.06.2015. 15:32:47

Šimić tvrdi da je njegova funkcija tada bila samo političke prirode te da je sudjelovao u pregovorima o predaji vojarne u Bjelovaru Jure Šimić, kojemu je u ponedjeljak na Županijskom sudu u Rijeci počelo suđenje za ratni zločin, odnosno naredbu ubojstva trojice zarobljenih časnika JNA nakon oslobođenja vojarne u Bjelovaru u rujnu 1991. godine, odbacio je optužnicu istaknuvši da tog dana nije bio u vojarni pa nije mogao zapovijedati ni jednoj vojnoj postrojbi ili vojnicima, a i da je njegova funkcija predsjednika kriznog stožera bila samo političke prirode. Prema optužnici, koju je pročitao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Rijeci Doris Hrast, Šimića se tereti da je 29. rujna 1991. ušao u bjelovarski vojarnu "Božidara Adžije" oslobođenu nakon borbe tog dana, pri čemu je zarobljeno oko 60 časnika i 150 redovnih vojnika, koji su bili razoružani i odjeveni u hlače te potkošulje. Šimić je, stoji u optužnici prozivanjem iz skupine izdvojio zapovjednika 265. mehanizirane brigade, stacionirane u toj vojarni, pukovnika Rajko Kovačević te njegove pomoćnike potpukovnika Miljka Vasića i kapetana prve klase Dragišu Jovanovića te naredio skupini vojnika, čiji se identitet ne zna, da ih odvedu sa strane i ubiju a oni su to i učinili, pucnjevima iz vatrenog oružja. Jure Šimić je u to vrijeme bio predsjednik kriznog stožera Bjelovara. Šimić je istaknuo da optužnicu odbacuje u potpunosti najavivši da će iznositi obranu. Naglasio je da on tog dana nije niti bio u vojarni nakon njenog oslobođenja te da nije mogao zapovijedati niti jednoj vojnoj postrojbi ili vojnicima. Kazao je da njegova funkcija tada bila samo političke prirode te da je sudjelovao u pregovorima o predaji vojarne. Sudskim vijećem predsjedava sutkinja Jesenka Kovačić, a danas su iskaze dala četiri svjedoka. Riječ je o tadašnjim policajcima ili vojnim časnicima a govorili su o svojim saznanjima o razdoblju oslobođenja vojarne i događanjima nakon toga. Nitko od svjedoka nije osobno bio u vojarni u trenutku stradavanja trojice časnika JNA. Tadašnji zapovjednik akcija oslobođenja vojarni u Bjelovaru i Koprivnici pukovnik Želimir Škarec kazao je da je vidio mrtva tijela nakon ulaza u vojarnu sljedećeg dana. Prvog dana nije ulazio u vojarnu jer su počele priprema za oslobođenje koprivničke vojarne, rekao je. Istaknuo je da Jure Šimić od početka vojnog djelovanja nije imao nikakvu ulogu na području vojarne te da nije mogao zapovijedati vojskom. Tadašnji stručni suradnik za sigurnost u stožeru Teritorijalne obrane Bjelovara Jordan Atanasovski kazao je da je Šimić bio politička osoba u kriznom stožeru Bjelovara, koji nije bilo tijelo koje je moglo vojno zapovijedati. Nezamislivo je da vojska dobiva zapovijedi na taj način, kazao je. Suđenje Juri Šimiću, koji se brani sa slobode, nastavlja se u utorak.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.