Kad bi nama zaprijetio rat mnogi bi bili u šoku kao Ukrajinci, jer ne znaju ni pušku primiti, u istoj smo situaciji

27.02.2022. 08:54:00

Mnogi Ukrajinci sada plaču jer ne znaju s oružjem, obvezni vojni rok u Hrvatskoj je ukinut 2008., a branitelji su sada u prosjeku 60-godišnjaci. 

Mi Hrvati dobri smo s vicevima. I prije nego je krenuo rat u Ukrajini, vic-maheri su slali štos da Hrvatska ne mora brinuti jer će nas braniti 500 tisuća branitelja. Da je barem tako. Branitelja, odnosno onih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu odavno više nema toliki broj, puno ih je umrlo, a većina onih živih, u prosjeku su stari 60-ak godina. Dakle, oni mogu braniti Hrvatsku, dođe li do rata tek koliko im dopuštaju fizičke sposobnosti. Najbolje se u ratu snalaze 20 i 30-godišnjaci i na njima uglavnom počiva obrana zemlje. Vidi se to sada i u Ukrajini, koja, premda joj je 2014. bila kao nama 1991.

Sve se to navodi kao neka teza, odnosno naša obrana Domovine, kada su većinom maljoljetni dragovoljci i nešto stariji branitelji uzeli puške u ruke, nismo imali ni njemačke šljemove, te krenuli u obrambeni rat od mnogo jačeg agresora. Priča isto kao i s Ukrajinom. Prošlo je 8 godina od okupacije Krima, u vojsku nisu ulagali ništa, a ratni veterani ostarili i zaosatili u vojnoj izobrazbi. Točno, takvo je stanje i kod nas. Još nekog naoboja ima, ali starost i bolest rade svoje, nekoliko stotina hrabrih dragovoljca otići će pravac Ukrajine, jer Svijet se tamo braniti. Ista paralela kao u Domovinskom ratu, mnogi su odlazili od kuće na okupirana područja da brane Lijepu našu ne pitajući za svoj ishod, za svoju sudbinu, samo da imamo svoju suverenu i samostalnu državu Hrvatsku. E što su lešinari dalje učinili nemojte pitati branitekje. Prijedlog o uvođenju obaveznog vojnog roka nije dao ploda, ali sad se vidi da je trebao biti. 
Tako da jednostavno, vrijeme je za pokret neke pripreme, ne prizivamo rat, ali spremimo se, jer s istoka, jugo pušu čudni vjetrovi. Eskalacija sukoba ili proširenje, nikome ne donosi dobro, ali bolje biti spreman nego biti "spreman kao 91" za minken bojnu. Ili možda kao borac za radničku frontu Katarina Peović.

Peović brani komunističku petokraku: 'Vratit ćemo zvijezdi svjetlost, a  Rijeci zvijezdu' – narod.hr

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.