Kajkić je isključivo za Daily otkrio: 'Pripremam žestok udarac snažnom HDZ-ovom ministru'

15.05.2019. 11:55:04

Predsjednik Nacionalne policijske unije Nikola Kajkić nije kriv ili optužen , postaje igrač neke vrste sudskog presedana. Prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa, potpuni sud traži izuzeće od suđenja Kajkiću. Podsjećamo, 28. veljače ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom u Vinkovcima protiv dva policajca, Nikole Kajkića i njegovog kolegu, zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Gotovo tri mjeseca Kajkić očekuje poziv od Općinskog suda u Vinkovcima , a kako ga on nije primio, osobno je otišao tamo pitati mještane na licu mjesta zbog čega je postupak otežavao. Gospodin Kačić je zapravo pozvan da komentira situaciju u hrvatskoj policiji, a mi smo razgovarali nakon njegovog povratka sa suda. "Gledajte, u mom je interesu pokrenuti suđenje i konačno riješiti ove optužbe. Ali svi suci Općinskog suda u Vinkovcima odbili su suditi u mom slučaju. Nedvosmisleno su mi rekli da su izjavili da ne žele sudjelovati u političkom progonu. " Postoje li formalni razlozi za izuzeće sudaca? Ne. Nema razloga da ne sudite suca u Vinkovcima. Nikada nisam radio u Općinskom sudu u Vinkovcima, niti postoji član moje obitelji, pa nema formalnih razloga za isključenje. Što je sljedeće? Kako će sud riješiti ovaj problem? Razgovarao sam s predsjednikom Općinskog suda u Vinkovcima. Općinski sud će po svemu sudeći zatražiti izuzeće od Županijskog suda u Vukovaru.  Još uvijek ste suspendirani. Što je, prema vašem sudu, situacija u hrvatskoj policiji? Situacija je takva da se može reći da nikad nije bilo gore. Prije otprilike mjesec i pol, ubijen je Saša Modrić, policijski službenik Uprave policije, a njegove kolege, iritirane službenim izvješćem koje je prebacilo svu krivnju na žrtvu Modrića, prebačene su iz mobilne jedinice zbog informacija koje su curele. Vrh MUP-a se osvježava jer su novinari saznali o neadekvatnoj opremi i nemogućim uvjetima rada, što je svakako doprinijelo smanjenoj budnosti i koncentraciji Saše Modrića. Što možete, kao predsjednik Nacionalne policijske unije, učiniti kako biste zaštitili policajce od različitih oblika odmazde unutar MUP-a? Svjestan sam da je od objavljivanja informacija u medijima održano nekoliko informativnih sastanaka o curenju informacija. Nakon toga slijedi premještaj četvero kolega iz mobilne jedinice u policijsku postaju i na zadatke koji nemaju nikakve veze s njihovim prethodnim radom. Kada prebacujete policajca iz takve posebne mobilne jedinice u uredski posao i posao gdje se ništa ne događa, zapravo ste počinili profesionalno ubojstvo tog čovjeka. Prema vašim saznanjima, tko iz vrha MUP-a pokreće represivne mjere protiv policijskih službenika? Ovo je Josip Ćelić, zamjenik ravnatelja policije. On je Božinovićev bič koji brije policajce i načelnike policije. Ali o ovom gospodinu ćemo reći više na konferenciji za novinare koju ćemo sazvati radi premještanja četiri policajca iz mobilne jedinice.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.