Kako pobijediti Milanovića u II krugu predsjedničkih izbora?

23.12.2019. 10:36:00

Prvi krug predsjedničkih izbora 2019, dao je dva kandidata koji idu u pobjedu u drugom krugu, 05. 01. 2020. To i znate da su Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović. Očekivano ili ne, ali tijesna borba za drugo mjesto vodila se između aktualne predsjednice i Miroslava Škokre, koji je zaostao svega 2,20% glasova iza Kolinde Grabar Kitarović. Dok se vodila žestoka borba između njih dvoje, u drugi krug bez puno pompe, nekih prevelikih skupova i promidže ušao je Zoran Milanović. Građani znaju zašto su dali prvenstvo njemu, a ne Kolindi ili Škori. Škoro, mogao je i bolje, svi su ga vidjeli u drugom krugu, već i kao pobjednika, ali očito je on i njegov stožer u nekim kjlučnim detaljima pogriješio. Neke greške koje je napravio ušle su u ova 2,20 %, možda i nisu greške, volja naroda je bila takva. 

No što nas čeka u drugom krugu, vidi li se Kolinda Grabar Kitarović kao pobjednica, mada je jučer slavila, ali staviti ćemo samo par podataka po kojima baš i nema razloga za previše slavlja, već mora "pokupiti" glasove Škorinih birača, tamo gdje je HDZ-e izgubio, a nije, očito da i članovi HDZ-a nisu svi glasali za nju. Primjer Stiva Culeja koji je rezultate čekao u Škorinom stožeru.

Činjenica, na koju Kolinda Grabar Kitarović mora uzeti u obzir je da nije dobila niti jedan veći grad u Hrvatskoj. Zagreb, Split i Rijeku, dobio je Zoran Milanović. Osijek je pripao Miroslavu Škori. Ima tu još prostora po županijama, koje je osvojio Miroslav Škoro, a mogu biti biračko tijelo Klinde Grabar Kitarović, no ponoviti ćemo, fokus joj moraju biti gradovi. Rijeka koja je "crvena", ali i od kuda je Kolinda, izgubila je za nekih 13% ili oko 12 tisuća glasova. Grad Zagreb, razlika je u 50 tisuća glasova u korist Zorana Milanovića. 

Hoće i kako će Kolinda Grabar Kitarović, uglavnom dobiti birače Miroslava Škore, jer tu je razlika oko 40 tisuća glasova, odnosno može li Kolinda računati na 465 tisuća Škorinih birača? No, ima i Milanović problema, razlika je svega 60 tisuća birača, gubi dijasporu, a do Škorinih birača, teško da će tu puno profitirati. 

Ušli jesu u drugi krug, sada čija strategija će biti bolja i jača, da se pridobiju ponajviše Škorinih glasova jer ih ima najviše od svih ostalih kandidata. Mada jučer prvi, ne znači da će biti i prvi u drugom krugu. Mjesta za pogreške nema.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.