Kanada će na legalizaciji marihuane zaraditi milijune: Kada će Hrvatska napraviti isto?

18.10.2018. 08:39:05

Industrija marihuane inače raste po golemim stopama i obrće milijarde dolara a dionice pojedinih tvrtki ove su godine skočile i za 400 posto Euforija i sreća, a još se nisu ni napušili. Jako su bili ponosni prvi legalni kupci u kanadskoj povijesti koji su u redu čekali na otvorenje trgovine u Newfoundlandu.  "Osjećaj je odličan. Ne biste li i vi bili sretni da ste prvi u redu? Jako sam uzbuđen. Ne sjećam se da sam ikad u životu bio ovako uzbuđen oko nečega", kazao je Ian Power, prvi legalni kupac marihuane u Kanadi. Od danas se marihuana može naručiti i online u količinama do 30 grama, a na kućnu adresu stići će poštom. Ne samo to - dozvoljen je i kućni uzgoj. I ne samo to, izbrisat će se i dosjei onima koji su prije legalizacije uhvaćeni s manje od 30 grama.

Marihuanu za medicinske svrhe koriste 17 godina

Njihova zemlja ima jednu od najvećih stopa korištenja marihuane na svijetu, iako je bila ilegalna i sad je država odlučila preuzeti brigu oko tog problema. "Sve do danas tržište kanabisa bilo je kontrolirano od strane organiziranog kriminala i u proizvodnji i distribuciji, što je omogućilo da milijarde dolara odlaze u ruke kriminalcima koji  su našu djecu dovodili u opasnost", kazao je Bill Blair, ministar granične sigurnosti. Kanađani marihuanu za medicinske svrhe koriste već 17 godina, a od danas su druga država nakon Urugvaja koja je potpuno dozvolila i rekreacijsku upotrebu. U SAD-u je isto dozvolilo sad već 9 saveznih država i procjenjuje se da će za pet godina legalni promet prestići ukupni proračun naše zemlje kojoj godine odlaze u dim, a ništa se ne pokreće.

U Hrvatskoj rijetki za legalizaciju

U Hrvatskoj se i obična konoplja bez THC-a tretira po zakonu o drogama. Jedan od rijetkih političara koji jasno kaže da je za legalizaciju i u Hrvatskoj je šef HSS-a Krešo Beljak. "Apsolutno smo za legalizaciju marihuane u medicinske i sve druge svrhe, ali bi i drastično, deset puta, postrožili kazne za heroin, kokain i druge sintetičke droge, dok bi marihuanu naravno legalizirali", tvrdi Beljak. SDP-ovci su svojevremeno predlagali zakon koji bi omogućio barem uzgoj u medicinske svrhe, da naši bolesnici ne moraju kupovati uvozne lijekove. A Sabina Glasovac ne skriva kako je ona i za legalizaciju marihuane u najširem obliku. "Meni to nije nikakav tabu. Mislim da su to teme o kojima trebamo razgovarati. A zašto je to njima tabu, ja zaista ne znam. I prostitucija je donedavno bila tabu, a sad se o njoj mora razgovarati jer je, ako je suditi po insinuacijama, itekako povezana s visokim državnim radnjama", kazala je Glasovac.

Prvi logičan korak - uzgoj za medicinsku svrhu

Upravo se na velesajmu sve priprema za Sajam zdrave hrane i življenja gdje će i konoplja u industrijskom obliku biti jako zastupljena. A o indijskoj konoplji se zasad smije samo pričati. Prvi logični korak za državu bi i prema udruzi Kronoplja bio da se prvo dozvoli uzgoj barem u medicinsku svrhu. "Bilo bi savršeno, idealno, da imamo domaći uzgoj, preradu i proizvodnju medicinske konoplje upravo za te potrebite. Nalazimo se na četvrtoj paraleli, gotovo u idelanim klimatskim uvjetima. Osim toga, konoplja i je naša domicilna biljka, ona industrijska, a medicinska nije daleko iza toga", kazao je Gordan Masnjak, predsjednik udruge Kronoplja. A što će se za Kanađane nakon danas promijeniti? Građane neće tretirati kao kriminalce, imat će kontrolu nad time tko prodaje i što prodaje, a proračun će svake godine biti deblji za procjenjenih 400 milijuna dolara. No, za prave rezultate na zdravstvo trebat će pričekati koju godinu dok se malo raziđe dim.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.