Kanada: preminuo Mile Šušak, brat hrvatskog ratnog ministra obrane

19.01.2017. 16:11:29

ČVRST, NEPOKOLEBLJIV, UPORAN .... Hrabro se nosio sa zdravstvenim nedaćama, a volio se našaliti. Kao pravi Hercegovac volio je i gangu... U Kanadi je u 76. godini života preminuo hrvatski domoljub Mile Šušak, brat hrvatskog ratnog ministra obrane, jedan od onih Hrvata u iseljeništvu koji su dosanjali slobodnu Hrvatsku. Mile Šušak rođen je u Širokom Brijegu 1941. godine, a nakon srednjoškolskog školovanja jedno vrijeme radio je kao trgovac u svom rodnom Širokom. Oženio se Slavicom (djevojački Vukoja) iz Mamića i nekoliko godina živjeli su u Širokom, gdje su rođeni njihovi sinovi Mario i Eugen. Kad je Mile imao samo četiri godine, 1945., ostaje bez oca Ante, a te godine rodio mu se brat Gojko. Brat Branko prebjegao je u Kanadu već 1956. godine, a Mile 1967. odlazi kod njega, da bi 1974. godine sa sobom u Kanadu odveo suprugu, sinove i majku Stanu. Mlađi brat Gojko u Kanadu je dospio 1968. godine, a dvojica stričeva u Ameriku su se odselila početkom prošloga stoljeća. Eugenu je bilo samo godinu dana kad je obitelj Šušak stigla u Ottawu. Mile kao menadžer u ugostiteljstvu ostvaruje američki san, a kao brojni hrvatski domoljubi, sanjao je slobodnu Hrvatsku. Brat Gojko bio je jedan od najvažnijih Hrvata u realizaciji hrvatskih projekata u Kanadi, a u bratu Mili imao je izvrsnog suradnika, piše abcportal.info. Mile je često iz Kanade dolazio u rodni Široki. U Kanadi su se rodile njegove kćeri Stana i Marija, a nakon osamostaljenja Hrvatske Milina djeca stižu u domovinu. Eugen je bio na vrlo odgovornim dužnostima u BiH, trenutačno je direktor Naftnih terminala Federacije BiH, Mario je direktor hotela Sheraton u Zagrebu, Marija predaje na Američkom sveučilištu u Zagrebu, a Stana je u Zagrebu predavala u školi stranih jezika. Sreli smo ljetos Milu sa suprugom Slavicom i popričali o mnogo čemu. Nekim društvenim i političkim pojavnostima u Hrvatskoj i BiH nije bio baš zadovoljan, ali bio je optimist, čvrsto je vjerovao u snagu ukupnog hrvatskog korpusa. Vjerovao je kako će Hrvati ostvariti institucionalnu jednakopravnost u BiH. Mile je bio ozbiljan čovjek, čvrst, nepokolebljiv, uporan. Hrabro se nosio sa zdravstvenim nedaćama, a volio se našaliti. Kao pravi Hercegovac volio je i gangu. Kad bi stigao u svoju obiteljsku kuću na njegovu svetom Brijegu, nadomak crkve, istog dana posjetio bi svoga prvog susjeda Đulića. Volio je popričati sa sestrom Maricom koja živi u Širokom i sa svojim nećacima. Mile je bio čovjek čvrstog kova, Hercegovac od glave do pete. Bit će pokopan u svom voljenom Širokom Brijegu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.