”Kao u zatvoru”: Neviđene mjere zbog koronavirusa u Roland Garrosu, nikad lakše bit će zaraditi diskvalifikaciju

19.09.2020. 14:52:00

Roland Garros, koji se ove godine igra izvanredno od 27. rujna do 11. listopada, bit će upamćen po nevjerojatnim mjerama i pravilima uvedenim kako bi se spriječilo širenje pandemije koronavirusa. Naime, nikad lakše će u Parizu biti zaraditi diskvalifikaciju, koja se može ”osvojiti” na više načina, prvi je, dakako, ukoliko ste zaraženi koronavirusom, zatim ako odbijete testiranje, ako napustite hotel… Sve manje zbog korone, zbog uvedenih mjera i strogih pravila sport nalikuje sportu. Roland Garros će biti održan praktički pod opsadom.

Naime, Francuska glede pandemije koronsvirusa nije najsigurnije mjesto te su organizatori na velikom ispitu, zbog čega je i izrađen poseban protokol. Svi će sudionici biti smješteni u svega dva pariška hotela, što se neće svidjeti nekim teniskim zvijezdama, prije svih Rafaelu Nadalu, ali i Novaku Đokoviću. Teniske zvijezde navikle su na udobnost o kojoj tzv. obični ljudi mogu samo sanjati.

Tako je definitivno jasno da tenisači neće moći sami odabrati gdje će biti smješteni tijekom turnira. Najboljih će šezdeset tenisača boraviti u hotelu Pullman, radi se o vrhunskom hotelu, dok će ostali biti smješteni u Novotelu, to vrijedi za sve sudionike, uključujući i francuske državljane koji imaju prebivalište u Parizu.

Sudionici kvalifikacija u Pariz dolaze četiri dana prije mečeva, dok oni koji su direktno u glavnom ždrijebu dolaze tri dana prije početka Grand Slama. Obveza je svih da do prvog meča naprave dva testa na koronavirus, prvi čim stignu u hotel i drugi 48 sati kasnije. Ovisno od toga koliko budu sudjelovali test će se obnavljati na pet dana.

Neophodna je uporaba maski i akreditacija za sve vrijeme Grand Slama u svim dijelovima kompleksa, hotela, pa čak i u Bulonjskoj šumi.  Ako se dogodi da bi netko od tenisača bio zaražen automatski će biti smješten u 14-dnevnu karantenu te će, dakako, biti diskvalificiran. Predloženo je da jedna osoba boravi u jednoj sobi kako bi se izbjegli rizici.

Ako će netko od članova tima biti pozitivan odmah će se izvanredno testirati i cijeli tim te tenisač, također ako i igrač nakon toga bude pozitivan bit će smješten u karantenu te isključen iz natjecanja, jedino ako bude negativan i ako nije dijelio sobu sa zaraženim članom tima moći će nastaviti natjecanje.

Testiranja će se u Parizu vršiti svakoga dana od 7 do 22 sata, a svaki igrač koji bude odbio test bit će trenutno izbačen s turnira. Ako se igrač povuče iz glavnog ždrijeba zbog ozljede ili korone dobit će polovicu novca prvog kruga.

U službenim vozilima zabranjeno će biti sjediti na mjestu suvozača, a Roland Garros će profesionalnim tenisačima isplaćivati džeparac od 120 eura, koji mogu potrošiti na hranu u kompleksu Grand Slama. Ako igrači ili članovi tima napuste hotel bit će diskvalificirani.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.