Kapetan Dragan iz zatvora moli Srbiju za pomoć

05.12.2013. 15:05:43

5.12.2013.

"Stavite me u program razmjene", kaže Dragan Vasiljković, poznatiji kao "Kapetan Dragan", kojeg Hrvatske vlasti sumnjiče za ratne zločine počinjene tijekom srpske agresije između 1991. i 1995. godine. Kapetan Dragan iz australijskog zatvora, gdje čeka konačnu odluku o izručenju hrvatskim vlastima, Srbiju moli za pomoć. "Bit ću još dugo u australijskom zatvoru, ako se Srbija ne zauzme za mene", kaže Vasiljkovićza beogradske Novosti. On se od 2006. godine nalazi u zatvoru, a smatra kako bi bilo dobro da se Australija oko njegovog problema dogovori ili s Hrvatskom ili sa Srbijom. Uhićen je na temelju zahtjeva hrvatskih vlasti da ga se izruči hrvatskoj zbog ratnih zločina počinjenih u Kninskoj krajini. "Bilo bi logično da se u Srbiji moj slučaj razmotri, da se Srbija dogovori sa susjedom Hrvatskom, kako bi me Zagreb zaštitio kao svog nekadašnjeg državljanina. Sada kad se u Vukovaru javno izražava etnička netrpeljivost prema Srbima, to odaje dojam da Hrvatska nije dorasla normama Europske unije, pa bih u njoj kao zatvorenik bio žrtva takvih predrasuda", ističe Vasiljković, koji očito s velikim zanimanjem prati sve što se događa u regiji. Vasiljkovićeva jedna od tri žalbe za izručenjem je nedavno usvojena pa je izručenje odgođeno, Australski sud usvojio je njegovu žalbu da mu je uskraćeno proceduralno pravo na pošteno suđenje (pristup korespondenciji dviju vlada). No to nije zaustavilo i čitav sudski proces, jer nova ročišta ga čekaju krajem prosinca. Novosti prenosi kako i pored toga što je u zatvoru već dugo vremena, Vasiljkovića i dalje drži vedar duh, šale i sviranje gitare te pisanje pjesama. Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.