Karadžiću odbijena žalba: Sudit će mu se za genocid u sedam općina u BIH

12.09.2013. 21:07:23

Karadžić je optužen za genocid počinjen 1995. u Srebrenici i 1992. godine u sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH,granatiranje Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da će se Radovanu Karadžiću suditi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini počinjen 1992. godine.

Žalbeno vijeće odbilo je žalbu Radovana Karadžića kojom je tražio da se ponovno razmotri njegov zahtjev za oslobađanje od krivnje za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina nakon dokaznog postupka optužbe, javlja Klix.ba.

Nakon što je Karadžić zatražio oslobađanje nakon dokaznog postupka Haškog tužilaštva, Sudsko vijeće je krajem lipnja prošle godine utvrdilo da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset točaka optužnice, ali ga je oslobodilo optužbe za genocid u sedam općina u BiH.

Međutim, Žalbeno vijeće je u srpnju ove godine ukinulo oslobađajuću presudu za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku 1992. godine i vratilo tu točku optužnice protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske.

Karadžić se žalio na ovu odluku i zatražio da Sudsko vijeće iznova donese odluku, ali je ovaj njegov zahtjev odbijen.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.