Karamarko: Posve smo se razišli sa Željkom Markić

20.09.2014. 18:24:43

Spuštanje izbornog praga na tri posto dovelo bi u Sabor puno stranaka i tko bi onda ikad sastavio vladu? - kaže šef HDZ-a Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je da se njegova stranka posve razišla sa Željkom Markić i udrugom U ime obitelji. – Naravno da ne podržavamo referendum o promjeni izbornog zakona. Iz jednostavnog razloga što mislim da taj referendum, odnosno pitanje koje je postavljeno, nije pošteno prema građanima Hrvatske koji žive izvan zemlje – rekao je Karamarko. On je, u pratnji predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, danas prisustvovao saboru Mladeži HDZ-a. Objašnjavajući svoje protivljenje referendumu, Karamarko je istaknuo da udruga U ime obitelji nije mislila na hrvatsku dijasporu koja će opet biti zakinuta. Naveo je primjer da oko 450.000 birača u Hrvatskoj izabere 10 do 12 zastupnika, dok isti broj birača u dijaspori može izabrati samo tri zastupnika. Ponovio je da HDZ-u nikako nije prihvatljivo da se zabranjuje predizborno koaliranje te da se izborni prag spusti na tri posto. To bi značilo destabilizaciju zemlje jer bi u Saboru bilo puno stranaka koje se nikako ne bi mogle dogovoriti. – Mislimo da bi se povećao broj stranaka u Saboru i nastao bi košmar. Bude li takvo što usvojeno, tko bi ikada sastavio vladu? – naglasio je Karamarko. Predsjednik HDZ-a odgovorio je i na pitanje je li izgladio odnose sa svojim zamjenikom Dragom Prgometom. Iako se Prgomet žalio da sa šefom nije ozbiljno razgovarao dvije godine, Karamarko tvrdi da je u HDZ-u sve u najboljem redu. – Što znači službeni razgovor predsjednika stranke sa svojim zamjenikom. Srećemo se svaki čas. U HDZ-u je sve u redu. Postoje pojedinci s različitim ambicijama, različitim mišljenjima, ali kao što ste vidjeli to se i te kako tolerira – rekao je Karamarko dodajući da mu je žao ako Prgomet misli da mu vrh stranke ne dopušta da sudjeluje u kreiranju politike. – Stranka je uređeni sustav u kojemu odluke donosi većina i onda se svi moraju pridržavati tih odluka i definicija o nekim odlukama – tvrdi Karamarko.

K. Grabar-Kitarović:

Vraćam se jer više ne mogu gledati kako ova zemlja tone Mladima HDZ-a obratila se i Kolinda Grabar-Kitarović koja je najavljena kao buduća predsjednica, nakon čega je dobila velik pljesak. – Vraćam se zato što više ne mogu gledati kako ova zemlja tone i kako se vlast odnosi prema mladima, braniteljima i Vukovarcima. Ne mogu gledati kako Kukuriku koalicija vodi zemlju – rekla je. Pozvala je mlade da nastave tamo gdje je Franjo Tuđman stao. Blago je kritizirala voditelja koji ju je predstavio kao zgodnu, školovanu i šarmantnu. Više bi voljela da se o njoj govori kao o ženi koja može, zna i želi. Zatim je u šali dodala da bi još uvijek rado bila članica mladeži HDZ-a.
Autor: Dražen Ćurić/VL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.