Karamarkov HDZ prodao se Srbima i Europi okrećući leđa vukovarskom Stožeru?

14.08.2014. 07:46:13

Da je Karamarko, dok je davao svoj potpis za referendum protiv ćirilice u Vukovaru bio svjestan zaokreta koji će napraviti, a koji bi ga mogao stajati gubitka velikog dijela glasova, govori i način na koji je to odradio. Pod okriljem noći, bez medijske pompe i daleko od očiju javnosti dao je svoj glas za održavanje referenduma.

Odluka Ustavnog suda da referenduma o ćirilici neće biti poput bombe odjeknula je među članovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a dio hrvatske javnosti ostao je zatečen postavljajući pitanje što dalje. Dok se narod i članovi Stožera pitaju što dalje, u svojim propitkivanjima po svemu sudeći ostali su sami jer kako to obično biva politika im je okrenula leđa. No, Stožeru je leđa okrenula i ona politika koja je preko njihovih pleća namećući ideološke sukobe osvajala političke poene. Naime, HDZ je u utorak priopćio kako poštuje odluku Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio predloženo referendumsko pitanje o dvojezičnosti, ističući kako nisu za umanjivanje bilo čijih prava. No, kako kažu i dalje će inzistirati na poštivanju cijelog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, čiji je sastavni dio i članak 8, na koji se osvrnuo i Ustavni sud u svojoj odluci. Ipak, ovaj diplomatičan i nedorečen komentar proizašao vrlo vjerojatno iz pera HDZ-ove glasnogovornice nameće pitanje na koliko stolica sjedi šef najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko.

Valja se stoga podsjetiti kako je teklo njegovo plivanje političkim vodama u slučaju referenduma na kojem je inzistirao vukovarski Stožer, a koji je podržalo oko 600 tisuća hrvatskih građana. Premda je ispočetka bio javni zagovornik referenduma, Karamarko je svojedobno ploču naglo promijenio. Naciji je svoj potez argumentirao tvrdeći da smanjenje manjinskih prava nije dobro. Nagla promjena nije bila rezultat njegova iskustva i razuma, tvrde upućen, već je uvjetovana opomenama koje su stigle od strane europske pučke asocijacije u kojoj je HDZ, EPP, kojom drma njemački CDZ najmoćnije političarke svijeta Angele Merkel. Ulogu poštara tada je kako saznajemo preuzeo europarlamentarac Andrej Plenković, šefu oporbenjaka rečeno je 'dosta', a on je pak poslušno okrenuo ploču.

Da je Karamarko, dok je davao svoj potpis za referendum protiv ćirilice u Vukovaru bio svjestan zaokreta koji će napraviti, a koji bi ga mogao stajati gubitka velikog dijela glasova, govori i način na koji je to odradio. Pod okriljem noći, bez medijske pompe i daleko od očiju javnosti dao je svoj glas za održavanje referenduma. Na koncu, i sam je to priznao kada je kazao da je potpisxao bez kravate i odijela. Doduše, nije objasnio da je taj potez učinio svjestan skore promjene vlasti, a po uputama iz Europe prava manjima moraju se poštivati. Tako je šef HDZ-a bez grižnje savjesti izdao vukovarski Stožer kojemu je HDZ otpočetka davao logističku potporu. Kada je došlo do prebrojavanja potpisa za referendum Stožer više niti sam nije znao gdje se nalazi. Jedina parlamentarna stranka koja im je davala vjetar u leđa, okrenula se od njih. U to vrijeme, vrijedi se sjetiti, čitav Sabor usuglasio se da referenduma neće biti usprkos potpisima građana.

Lukavi Karamarko politički slalom odigrao je tako između europskih pučana, hrvatskih građana i članova Stožera za obranu Vukovara. Obzirom na to da do izbora treba proći još podosta vremena predsjednik HDZ-a očito se uplašio da bi mogao izgubiti priliku da dođe u situaciju rušiti aktualnu vlast na izborima. Kako je okrenuo leđa Stožeru, tako je i mudri šef oporbe za formiranje nove Vlade spreman ruku pružiti i Srbima koji bi sa svojim poslanicima mogli biti ključni u sastavljanju buduće vlasti. Prerano se Karamarko raskrinkao i pokazao kako bi spremno svoje desničarsko pozicioniranje bacio u smeće surađujući sa Srbima. Promjenom stava oko referenduma Karamarko je pokazao da njegov potpis ne vrijedi pišljiva boba. No, jednako tako posljednjom retorikom nakon odluke Ustavnog suda još je jednom hrvatskim građanima dao do znanja da vjerodostojnost i političari ne idu u istu rečenicu, osim kada je riječ o tome da hrvatski političari nisu vjerodostojni.

  • Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
  • Photo: Marko Jurinec/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.