KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO SPUSTILA PROVOKATORU

01.06.2018. 22:26:20

KAROLINA VIDOVIĆ KRIŠTO SPUSTILA PROVOKATORU: Tražila da joj se prevede prijava protiv nje jer je pisana ekavicom AKTIVIST Ivan Zidarević, porijeklom iz Beograda, a s dugogodišnjom adresom u Zagrebu, prijavio je HRT-ovu urednicu i voditeljicu Karolinu Vidović Krišto Novinarskom vijeću časti Hrvatskog novinarskog društva. Učinio je to nakon njenih izjava u emisiji Dobar dan, Hrvatska prije nešto više od tri mjeseca kada je ustvrdila da “spolni odgoj ima jasne poveznice s pedofilijom”. Pored toga je, nakon što je iz konteksta izvadila nekoliko rečenica iz nagrađivane knjige Zorana Ferića Anđeo u ofsajdu, ustvrdila da ta knjiga “promiče kazneno djelo pedofilije”. Prijavio Vidović Krišto Novinarskom vijeću časti, ona tražila prijevod jer je prijava pisana ekavicom Zidarević je Vidović Krišto, HRT-ovu urednicu i voditeljicu prijavio Vijeću časti. Učinio je to na isti način na koji se i inače kao društveni aktivist obraća institucijama, na ekavici. No za Karolinu Vidović Krišto to je bilo previše. Tako je Zidarević nakon tri mjeseca od Novinarskog vijeća časti dobio odgovor u kojem ga se moli da prijavu protiv HRT-ove urednice i voditeljice ponovno napiše, ali na “književnom hrvatskom jeziku” jer je Vidović Krišto zatražila prijevod prijave. Iz HND-a su Zidareviću napisali kako smatraju da s pravnog stanovišta HRT-ova perjanica ima na to pravo jer bi se, u slučaju da ne dobije prijevod, moglo ustanoviti kako joj nije omogućeno da se u rečenoj prijavi brani pa onda ni odluka Novinarskog vijeća časti ne bi bila pravovaljana. Zidarević: Prvi put je nekome otvoreno zasmetala moja ekavica Za Index je komentirao da je prvi put dobio ovakav odgovor, a da je dosad kao aktivist razmijenio tisuće mailova s državnim institucijama. “Više puta sam se žalio na Vidović Krišto povjereniku HRT-a. On je meni redovno odgovarao da nisu nađene nikakve nepravilnosti. Sada sam je prijavio HND-u. U toj prijavi nema ništa sporno osim ekavice. Ja govorim i pišem ekavicom, iz Srbije sam porijeklom i to nije nikakva tajna. Kad se obraćam javnim tijelima, a vrlo sam aktivan, ja se obraćam na ekavici. Nema mi smisla mijenjati moj način govora i samo sam čekao kome će to zasmetati. Nije otvoreno zasmetalo nijednom državnom tijelu ni Predsjednici, ali je Karolini Vidović Krišto”, rekao je Ivan Zidarević za Index.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.