Katolički novinar oduševio objavom o Modriću i traci s duginim bojama

01.10.2022. 11:35:00

Stižu pozitivne reakcije na odluku Hrvatskog nogometnog saveza da kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić neće nositi traku u duginim bojama. 

“Hrvatska nogometna reprezentacija koju vodi katolik Luka Modrić također neće nositi traku duginih boja na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru. Od 13 europskih momčadi 5 momčadi, uključujući Poljsku, neće nositi traku u duginim bojama”, objavio je katolički novinar Sachin Jose na Twitteru, gdje ga prati više od 67 tisuća ljudi. 


“Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić pobožni je katolik. Ova slika je s prve svete pričesti njegovog sina Ivana. Luka će voditi momčad na svjetskom prvenstvu u Kataru”, napisao je Sachin u drugoj objavi.

Croatian football team captain Luka Modric is a devout Catholic. This picture is from the First Holy Communion of his son Ivano. Luka will lead the team in the Qatar world cup.
Slika

“Bravo”, “Svaka čast ekipi”,”Poljska i Hrvatska u finale”, neki su od komentara.

HNS traži drugačiju traku

“Hrvatski nogometni savez (HNS) poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutačno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava“, odgovorio je Tomislav Pacak iz HNS-a na upit 24sata vezano uz nizozemsku inicijativu “OneLove” (jedna ljubav) prema kojoj bi kapetani reprezentacija trebali na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nositi trake s duginim bojama.

HNS kaže kako ih nitko nije pitao ni tražio da kapetan Luka Modrić nosi navedenu traku, a oni su tražili mogućnost nošenja trake s hrvatskom zastavom.

“Hratska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te obitelji, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom”, dodao je Pacak.

Što se navodi kao razlozi nošenja traka s duginim bojama?

Među zemljama koje će nositi traku s duginim bojama su Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska.

“Nošenje ove trake, poslat će jasnu poruku svijetu”, smatra kapetan engleske reprezentacije Harry Kane. 

“Nogomet je tu za sve i naš se sport mora zauzeti za ljude diljem svijeta koji se suočavaju s diskriminacijom i isključenošću”, smatra njemački golman Manuel Neuer.

Nametanje LGBT agende u zemlji koja krši prava mnogih

Već i sama činjenica da je Katar dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva izazvala je brojne osude. Mnoge demokratske države pozvale su na bojkot prvenstva jer se po njihovu mišljenju u Katru krše osnovna ljudska prava. Doduše pobunili su se najviše zbog kršenja prava radnika tijekom izgradnje stadiona.

U Katru vlada šerijatski zakon. Sam Katar je uveo određena pravila ponašanja navijačima pred početak Mundijala. Nije dozvoljeno javno iskazivati seksualnost i pravila su stroga prema homoseksualcima.

Ali u Kataru se krše brojna prava, prvenstveno prava žena, Human Rights Watch dokumentirao je kako diskriminirajući koncept “muškog skrbništva”, koji je ugrađen u katarski zakon, propise i praksu, i dalje ženama uskraćuje pravo da donose mnoge ključne odluke o svojim životima. Ženama je čak zabranjeno da budu skrbnici svoje djece, otežavajući im razvod, bez obzira na najbolji interes djeteta. Katar nema zakon o obiteljskom nasilju niti mjere za zaštitu preživjelih i kazneni progon njihovih zlostavljača. Nijedan zakon izričito ne zabranjuje ni tjelesno kažnjavanje djece.

Strogo se kriminalizira izvabračni seks. Zakoni neproporcionalno utječu na žene, budući da trudnoća služi kao dokaz izvanbračnog seksa, a žene koje prijave silovanje mogu biti kazneno gonjene zbog dobrovoljnog seksa.

Kaznom zatvora od deset godina (čl. 288.) propisana je i kazna za dobrovoljnog spolnog odnosa s osobom starijom od šesnaest godina izvan braka, što se može primijeniti i na sporazumni istospolni odnos između žena, muškaraca ili heteroseksualnih partnera.

Katar je većinski muslimanska nacija. Vlada koristi sunitski zakon kao temelj svojih kaznenih i građanskih propisa. Strani radnici i turisti mogu se slobodno pridružiti drugim vjerama “sve dok su diskretni i ne vrijeđaju javni red ili moral”.

Katar je prošle godine okončao pauzu od dva desetljeća u primjeni smrtne kazne, usmrtivši nepalskog radnika migranta, objavljeno je u izvješću Amnesty Internationala.

Kršila su se prava radnika tijekom izgradnje stadiona, ali i drugih stranih radnika.

Tko će se zauzeti za žene, obitelji, kršćane ili diskriminirane radnike u ovoj zemlji?

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.