KLIČKA POKUŠALI UBITI, NA VIDIKU NOVI RAT

17.02.2014. 02:12:45

Ukrajina je i dalje u prosvjedima. Ukrajinski demonstranti oslobodili su gradsku vijećnicu nakon  od dva mjeseca. Danas kada su oslobođeni svih 243 pritvorenih prosvjednika, odlučeno je da se zauzeta vijećnica oslobodi. Prema podacima ukrajinskih slobodnih medija  Vitalija Klička je tajna služba pokušala likvidirati, pa ga je osiguranje sklonilo do detaljne razrade plana. Januković je doznao da se regrutiraju nove snage opozicije i to među redovima žena. Stožer regrutiranja članova opozicije pun žena Glasnogovornik opozicije Ruslan Andrijko izjavio je da će demonstranti ostati ispred Vijećnice koja je od svih zauzetih zgrada ostala institucija , jer se demonstracije protiv predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča nastavljaju. Gradska vijećnica postala je “štab revolucije” pošto su je demonstranti zauzeli 01.12. prošle godine, nakon što su snage sigurnosti već bile razbile prosvjednike. Štab ili stožer revolucije je zadnji simbol otpora kada je policija premlatila i pobila nekoliko ljudi. AFP ocjenjuje kako ovaj postupak demonstranata predstavlja simboličan ustupak da bi se smanjile tenzije u državi. Nakon što su demonstranti napustili zgradu, pustili su je švicarskom ambasadoru u Kijevu Christianu Schoenenbergeru. Švicarska predsjedava OSCE-om čiji je Ukrajina član. “Švicarsku su obje sukobljene strane pozvale da učestvuje u procesu prijenosa gradske vijećnice vlastima.”, izjavio je novinarima ambasador. Jedna i druga strana se poziva na mir. Januković koji je nasljednik komunističkog krvoloka Leonida Kučme, veliki je prijatelj Putina i neće dozvoliti da ga se lako sruši, jer bi sam mogao postati lovina. Savjetnik na vezi mu je izravno Putin, dok Kličko i ostali imaju narod i Amere. Samog Leonida Kučmu srušila je sada utamničena Julija Timošenko sa trovanim Viktorom Juščenkom u narančastoj revoluciji koja je trajala na ulicama mjesecima. Nakon pobjede i svađe dvije strane, srušio ih je Januković. Ukrajinski predsjednik od 2005. do 2010. Juščenko je zaslužan za prozapadnu orijentaciju zemlje, otvaranje tržišta i uvođenje slobode medija, ali upozorava europske čelnike: “Europu dijele dvije vrste politike a ne ‘željezna zavjesa’: demokratske politike iz Bruxellesa i euroazijska politika Moskve.”, time je jednom nogom stao iza interese Rusije koja po svemu sudeći najviše pruža Ukrajini. Sve više avionom i autobusima u regrutni centar prosvjednika stiže novih aktivista a posebno žena kojima su roditelji davno emigrirali. Maskiraju ih i stavljaju pred kamere. Iznose da će dati život za Ukrajinu. U Ukrajini rat tek počinje. Pripremio Toni Eterović Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.