KLOPKA U KOJU SU MNOGI NESVJESNO UPALI: Hrvatskoj se ne ‘otvara put’ na Euru, upravo suprotno..

18.01.2020. 15:52:00

Porazom protiv Njemačke Hrvatska bi nakon četiri vezane pobjede na Europskom rukometnom prvenstvu vrlo vjerojatno mogla zaboraviti na nastavak natjecanja u polufinalu i borbu za medalje.

Ako su dosadašnje reprezentacije po svoj prilici bili protivnici na kojima se uzima zalet i brusi forma, Nijemci već spadaju u prvu kvalitativnu rukometnu kategoriju. Pobjeda ili poraz protiv takvih reprezentacija ima dvostruki značaj jer u većini slučajeva pobjeđuju reprezentacije nešto slabijeg igračkog spektra čime poništavaju učinak (naše) reprezentacije i često pitanje prolaska /pobjednika usmjeravaju prema međusobnom ogledu.

Ne bi bilo ispravno dosadašnji put izabranika Line Červara okarakterizirati laganim, ali činjenica jest da će se reprezentacija tek večeras protiv Njemačke u Beču prvi puta obračunati s reprezentacijom s pedigreom.

Istina, Francuzi i Danci iznenađujuće su posrnuli upravo protiv reprezentacija koje se nisu smatrale konkurentnima. Zbog toga treba odati priznanje našim momcima i stručnom stožeru na dobro odrađenom poslu; dizali su se kada je bilo potrebno, uvijek se pronalazio igrač ili dva koji bi povukli u odlučujućim trenutcima utakmice, imamo raspoloženog golmana bez kojega niti jedna reprezentacija nikada nije otišla do kraja na nekom prvenstvu. Optimizam je opravdan a dosadašnji rezultat poslije turbulentnih priprema pomalo i neočekivan, no dali se Hrvatskoj zaista otvaraju vrata polufinala?

Reprezentacija je u svakom smislu zavrijedila utakmicu protiv Nijemaca, protivnici nisu bili A klasa svjetskog rukometa ali daleko od toga da ih je trebalo samo “odraditi”. Nijemci su nešto drugo.Pobjeda protiv napokon prvog značajnog suparnika odvela bi nas gotovo sigurno u borbu za medalju, poraz bi nas s druge strane jednako toliko sigurno koštao jednog od prva dva mjesta koja vode u samu završnicu turnira. Hrvatska bi porazom (ne daj Bože) imala skor 4-1 a već bi bila u nezavidnom položaju na turniru. Četiri pobjede pale bi u vodu kao da se nisu ni dogodile. Možemo li onda ustanoviti da su Hrvatskoj “širom otvorena vrata”? Točnije bi bilo konstatirati da je večerašnja utakmica poput dvosjeklog mača, pobjeda donosi mnogo, poraz nas vraća na tvorničke postavke.

U preostala dva kola Hrvatska igra protiv neugodne Češke od koje smo nominalno bolji i za očekivati je pobjedu, a u zadnjem kolu idemo na prvog favorita prvenstva Španjolsku. Furija igra najlepršaviji rukomet na turniru i do sada nitko nije pokazao da im je blizu. Oborili su i rekord u broju uzastopnih pobjeda na europskim rukometnim prvenstvima. Imaju ih sedam, uključujući tri pobjede kojima su završili natjecanje u Hrvatskoj 2018. godine gdje su u finalu pomeli Švedsku rezultatom 29:23. Radi se dakle o braniteljima naslova koji su suvereno zakoračili na ovaj turnir, a večeras će vrlo vjerojatno produžiti niz nepobjedivosti protiv Austrije.

Smijemo li očekivati pobjedu protiv Španjolske ako izgubimo utakmicu protiv Njemačke koju je Furija deklasirala u skupini rezultatom 33:26?

Njemačku moramo pobijediti, premda nam i neodlučen ishod nudi opcije za prolazak, a koliko sitni detalji mogu odlučiti tko će večeras biti sretniji govori sljedeći podatak. Njemačka i Hrvatska su pobijedile Bjelorusiju potpuno identičnim rezultatom, bilo je 31:23.

Priželjkujemo i nadamo se derbiju zadnjeg kola drugog kruga natjecanja sa Španjolcima, no prvo treba pokazati snagu protiv Njemačke.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Josip Valjan - Harambašić/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.