Kod Hrvatske Kostajnice usporen porast vodostaja rijeke Une

14.05.2019. 15:07:44

Iako je vodostaj rijeke Une na području Pounja još uvijek u porastu, neposredne opasnosti od poplave za stanovnike Hrvatske Kostajnice još uvijek nema. Porast vodostaja je usporen i u 13 sati iznosio je 432 centimetra. Još u ponedjeljak je vodostaj imao porast od desetak centimetara na sat, a u utorak iznosi tri centimetra. Trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a ako vodostaj premaši 460 centimetara, bit će proglašeno izvanredno stanje. Ugroženo područje u Hrvatskoj Kostajnici u utorak je obišao pomoćnik ministra unutarnjih poslova za poslove civilne zaštite Damir Trut. Nakon obilaska je izjavio kako je zadovoljan blagovremenim intervencijama svih gradskih i drugih službi zaštite i spašavanja. Preventivno su najugroženija mjesta zaštićena tzv. box barijerama i zečjim nasipima, pa nijedna kuća na kostajničkom području nije pod vodom. Kako je rekao Trut, stanje je pod kontrolom, a hidrološke prilike upućuju na smirivanje situacije. I dok za pounjska naselja nema neposredne opasnosti, više je prometnica na području Pounja i Banovine zatvoreno za promet. Tako je zbog porasta vodostaja Une u utorak prijepodne zatvorena za promet županijska cesta Hrvatska Kostajnica - Dvor, a zbog porasta vodostaja pritoka Une i Kupe, odnosno prelijevanja vode u Šibinama cesta Glina - Veliki Obljaj, Hrastovica - Čuntić. Zbog prelijevanja vode u Madžarima zatvorena je nerazvrstana cesta Komarevo - Blinja, a zbog vode na cesti u Blinjskom Kutu i promet na državnoj cesti Sisak - Sunja. Načelnik Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, dožupan Roman Rosavec za 17 sati je sazvao sjednicu Stožera u Hrvatskoj kostajnici.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.