KOLINDA I HDZ REAGIRALI NA PETICIJU da se pozdrav ‘ZA DOM SPREMNI’ uvede u službenu vojnu uporabu

25.08.2015. 14:24:55

Skupina iznimno cijenjenih hrvatskih znanstvenika, akademika, doktora znanosti uputili su otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i predsjedniku HDZ-a, Tomislavu Karamarku, tražeći ih da usvoje sugestiju Mladog Jastreba i predlože izmjene zakona o hrvatskoj vojsci, tj. da se pozdrav 'ZA DOM - SPREMNI' uvede u službenu vojnu uporabu. Iz Ureda predsjednice za Tportal poručeno je kako je inicijativa da se pozdrav “Za dom spremni” vrati kao službeni pozdrav Oružanih snaga “neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”. Na inicijativi su priopćenjem reagirali i iz HDZ-a.

“Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu. Hrvatska vojska ima svoje pozdrave koji odražavaju domoljublje i zajedništvo proizašlo upravo iz Domovinskog rata, a to su “Domovini vjerni” i “Pozdrav domovini””, poručuju iz HDZ te smatraju kako bi se “s obzirom na složene okolnosti u kojima se nalazi Republika Hrvatska – tešku gospodarsku situaciju, pad životnog standarda, iseljavanje velikog broja mladih, zajednički trebali okrenuti rješavanju pitanja važnih za budućnost naše Domovine”.

Preko 3000 tisuće potpisnika peticije koju je preko Facebooka pokrenuo posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, smatra da je “Za dom spremni” starohrvatski pozdrav. Uvođenjem pozdrava njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, smatraju. Ako zabrane ovaj pozdrav, mogli bi sutra i Sinjsku alku ili pleter, dodali su u pismu upućenom Predsjednici i i predsjedniku HDZ-a. Od njih su zatražili da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav ušao u službenu uporabu u Oružanim snagama RH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.