Komisija odgovorila Marijani Petir na pitanje o Thompsonu

12.09.2017. 20:27:21

TEMA ZABRANA KONCERTA Kako će Komisija zaštititi hrvatskog glazbenika, pitala je europarlamentarka prije nekoliko mjeseci Nakon što Marko Perković Thompson, zbog odluka lokalnih vlasti, u travnju nije uspio održati koncerte u Sloveniji i Austriji, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u svibnju je Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje u kojem je ukratko opisala što se dogodilo s Thompsonovim koncertima. Petir je Komisiji Thompsona opisala kao jednog od "najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji redovito puni koncertne dvorane, pri čemu ničija sigurnost nikada nije bila ugrožena, a autor je pjesme koja se izvodi prije i tijekom utakmica hrvatskih sportskih reprezentacija na svim sportskim natjecanjima". "Kako će Komisija zaštititi hrvatskog glazbenika i omogućiti mu neometano obavljanje svog posla u skladu s odgovarajućim odredbama UFEU-a o unutarnjem tržištu i temeljnim načelima sadržanim u članku 6. UEU-a?", pitala je Petir Komisiju, pozvavši se na temeljne ugovore Europske unije. Četiri mjeseca kasnije iz Komisije su se očitovali, pravdajući se već u prvoj rečenici da "Komisija nema dovoljno informacija kako bi procijenila jesu li navedeni slučajevi u suprotnosti s Ugovorom o funkcioniranju EU-a". U odgovoru dalje navode kojom je direktivom obuhvaćeno prekogranično pružanje usluga u obliku koncerata te ističu da su "moguća izuzeća na osnovi prevladavajućih razloga od općeg interesa, među kojima je javna sigurnost (...)". No Petir skreće pozornost na dio odgovora u kojem Komisija napominje da svaka mjera države članice kojom se odstupa od slobode pružanja usluga mora biti "popraćena analizom proporcionalnosti" i "konkretnim dokazima kojima se njezini argumenti mogu potkrijepiti". Eurozastupnica smatra da je u slučaju spomenutih koncerata to "u potpunosti izostalo", piše Novi list.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.