KONAČAN UDARAC BRANITELJIMA: Prijeti im masovno izručenje u Srbiju? Josipović i Teršelič otvaraju sezonu lova...

18.04.2014. 08:43:53

Predsjednik se dotakao "zakona o ništetnosti", jedinog zakona koji štiti naše branitelje od izručenja, procesuiranja i zatvaranja u Srbiji. Protuustavan je, štetan i treba ga ukinuti

Documenta je organizirala okrugli stol na kojem je podastrla izvješće o praćenju suđenja za ratne zločine u 2013. godini. I nisu zadovoljni. Na ovaj susret pozvani su predsjednik Ivo Josipović, Zoran Pusić, Žarko Puhovski, a neizostavna je bila i domaćica skupa, Vesna Teršelič. Ona je podsjetila o važnosti procesuiranja svih ratnih zločina jer je, kazala je, "prošlo puno vremena i žrtve i svjedoci stare". Kazala je i kako se "još uvijek nisu stvorili društveni uvjeti u kojima bi svjedoci bili voljni svjedočiti". Sve to saslušao je predsjednik Josipović koji je također iskazao nezadovoljstvo neučinkovitim procesuiranjima zločina u ratu i predložio rješenje koje bi moglo biti protumačeno kao konačan udarac braniteljima i dragovoljcima Domovinskog rata. Predsjednik se, naime, dotakao "zakona o ništetnosti", jedinog zakona koji štiti naše branitelje od izručenja, procesuiranja i zatvaranja u Srbiji! Zakonom o ništetnosti je određeno da su svi pravni akti JNA, bivše SFRJ i Srbije bez pravnog učinka u odnosu na Republiku Hrvatsku. Tim zakonom odlučeno je da samo pravosudna državna tijela Republike Hrvatske mogu pred hrvatskim pravosudnim tijelima procesuirati hrvatske državljane za kaznena djela vezano za Domovinski rat. Valjanost upravo tog zakona predsjednik daje Ustavno ispitati čime svjesno ruši jedinu zaštitničku barijeru što će nesumnjivo dovesti do masovnih tjeralica i tužbi iz Srbije protiv branitelja i dragovoljaca. Za nevjerovati, ali hrvatski predsjednik na Teršeličkinom skupu rekao je:

"Zakon o ništetnosti protuustavan je i štetan. Brojni su primjeri kako taj zakon šteti suradnji državnog odvjetništva i naših policija u ostvarenju pravde. Taj zakon jedan broj naših građana i građanki drži u neizvjesnosti jer nikada ne znaju što će im se dogoditi kada prijeđu granicu. Ako su krivci, treba ih naći pravda. Mnogo zločina ostalo je nekažnjeno i pred međunarodnim i pred nacionalnim sudom i zato sve suce pozivam da kazne sve zločine koji su počinjeni, bez obzira na to tko ih je počinio i koje je nacionalnosti bio", kazao je Ivo Josipović.

Reakcija branitelja bila je očekivana. Damir Markuš, poznati branitelj iz Kutine, nakon što ga je prošao prvi šok uspio je izustiti:

- Ovo je progon. Ovo je progon branitelja najniže vrste! Otklanjanje zakonske prepreke da se branitelji izručuju Srbiji jasan je znak da su maske pale. I sve to dok se četnici još nekažnjeno šeću Hrvatskom – bio je u nevjerici Markuš. Jednako je prvo šutnjom, a onda gotovo rezervirano reagirao Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.:

- Nama braniteljima sve je jasno. O glavi nam radi prljava politika koja se nama dobro okoristila. Okosnica problema je u tome što još nitko glasno i uvjerljivo kazao da smo mi žrtve, a Srbi agresori. To je kao da kod pljačke banke krećete od banke, a ne pljačkaša. Zna se tko je kome "zavirio" u dvorište, stalno to ponavljam. U svakom slučaju, ne čudi me ova Josipovićeva inicijativa. Najprije ponižavanje kroz smanjenja mirovina, ukidanje skrbnine i uvođenje socijalnog dodatka, ignoriranje u povijesnim udžbenicima... Ovo je samo točka na i – kazao je Pavković.

  • Autor: Snježana Vučković
  • Photo: facebook/Blago Zadro
 

Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.