Kradu tablice i rade prekršaje, a kazne stižu vlasnicima auta

24.07.2013. 09:32:00

Novi trend među lopovima koji zadaje glavobolju građanima Bosne i Hercegovine su sve učestalije krađe registarskih tablica automobila, poslije čega se događaju mnoge zloupotrebe, a kazne za počinjene prometnih prekršaja i kaznenih dijela dolaze na adresu stvarnih vlasnika tablica.

Sarajlija M. Z. neugodno se iznenadio kada je na parkingu ispred zgrade u naselju Dobrinja pronašao svoj Golf 3 bez registarskih tablica. "Pozvao sam policiju i prijavio krađu. Bio sam iznenađen da je automobil tu, a da nema tablica. Mislio sam da ih je u krađi mog auta spriječila lavlja kandža, ali tek mi je kasnije policajac na očevidu kazao da možda auto nije ni bio cilj", ispričao je Sarajlija za Dnevni avaz. Policajac mu je pojasnio da lopovi tablice stavljaju na ukradena vozila kako bi dobili na vremenu, jer se krađe tablica ne prijavljuju tolikom brzinom koliko krađa automobila. U policiji su potvrdili da u BiH postoji trend rasta krađe registarskih tablica, te da je moguće da neki prekršaj snimljen nadzornom kamerom bude proslijeđen na krivu adresu. "Prije pisanja bilo koje kazne provjerava se je li vozilo ukradeno, kao i valjanost registarskih tablica. Međutim, kada nadzorna kamera snimi da ste prošli kroz crveno, onda kazna ide na adresu onoga čije su tablice. Ali, ako je na vrijeme sve prijavljeno i registrira se krađa, onda se sistemski kasnije rješavaju stvari", kažu u bosanskoj policiji. Ako su izgubljene ili otuđene obje registarske pločice, treba obaviti preregistraciju vozila na potpuno nove tablice. Ono što smeta građanima koji su doživjeli ovakva iskustva je to što im i nakon pola godine od krađe tablica dolazi kazna na kućnu adresu.

Odmah prijaviti krađu

Policijski inspektor je otkrio da su imali slučaj pljačke gdje su kamere snimile automobil, ali kada su tablice provjerene, utvrđeno je da su ukradene. "Tada nam je vrlo teško ući u trag i osobama i automobilu s kojim je kazneno djelo počinjeno", kazao je inspektor. "Čim vlasnici primijete nestanak, trebaju odmah obavijestiti policiju. Bez obzira na to radi li se o jednoj ili obje registarske tablice", poručuju iz bosanskog MUP-a. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.