KRVNIK S OVČARE - TAXI UBOJICA

27.07.2015. 20:57:45

OVO JE TAXI UBOJICA! Prekinimo zabludu: Četnik sa slike nije Stanimirović, nego vukovarski taksist! Na fotografiji je Stanko Vujanović, vukovarski taksist koji je početkom rata zvanje vozača stavio na čekanje i prometnuo se u jednog od najvećih koljača. Dok na naslovnoj fotografiji samo ponosno predvodi grupu četnika, na drugoj ide u susret i grli se sa osobom koja je prepoznata kao "Pero cigan". Ovaj "taxi ubojica" je od nedavno na slobodi... Vojislav Stanimirović, ratni gradonačelnik Vukovara, moguće i nije bez grijeha obzirom na to da ga članovi Udruge dr. Ante Starčevića iz Tovarnika neumorno terete za čitav niz kompromitirajućih momenata iz Domovinskog rata. Stanimirović, koji je razrušenu vukovarsku bolnicu nazvao “posljednjim ustaškim bastionom koji je pao”, za jedno sigurno nije kriv… Riječ je o fotografiji oko koje se već dugi niz godina lome koplja, a na kojoj se vidi “pobjednička” kolona četnika u šetnji razrušenim gradom. Mnogi su ustvrdili i ustraju u tvrdnji kako je muškarac na čelu kolone s crnom kosom i bradom, te šeširom na glavi – Vojislav Stanimirović… Međutim, nije… Na fotografiji je Stanko Vujanović, vukovarski taksist koji je početkom rata zvanje vozača stavio na čekanje i prometnuo se u jednog od najvećih koljača. Dok na naslovnoj fotografiji samo ponosno predvodi grupu četnika, na drugoj ide u susret i grli se sa osobom koja je prepoznata kao “Pero cigan”.
Facebook
Facebook
Ovaj krvnik s Ovčare u Srbiji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina, no ove je godine pušten na slobodu nakon odležanih 12 godina. Stanko Vujanović, navodno, nikada nije porekao da je na fotografijama upravo on. Njegova uloga u ratnom Vukovaru bila je jeziva. Kao zamjenik zapovijednika TO Miroljuba Vujovića, Vujanović naređuje poznati “špalir” kroz koji protrčavaju zarobljenici na putu od autobusa do hangara. Zarobljenike se udaralo čim se stiglo: drvenim palicama, kundacima pušaka, rukama, nogama… Vukovarski “taxi ubojica” je, osim presude za ubojstvo 200 Hrvata na Ovčari, osuđen i na 9-godišnju zatvorsku kaznu za zločin koji je počinio nad obitelji Sever… U obrazloženju presude navedeno je kako je Vujanović (49) kriv jer je 14. rujna 1991. počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva kada je zajedno s nepoznatim naoružanim muškarcem ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle ozljedama od eksplozije bombi koju je bacila ta nepoznata osoba. Zanimljiva je tadašnja odluka suda da se ovih dodatnih 9 godina objedini s kaznom od 20 (Ovčara), no u konačnici, za ubojstvo 200 ljudi na Ovčari i ubojstvo 4-člane obitelji, monstrum je pušten nakon svega 12 godina…

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.