Leko i Dačić razgovarali o nestalima, Veljku Mariću i granici na Dunavu

11.03.2015. 13:48:29

Iako će se danas susresti s cijelim državnim vrhom, potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Srbije Ivici Dačiću prva stanica bio je Hrvatski sabor, u kojem se susreo s njegovim predsjednikom Josipom Lekom. Na sastanku, koji je bio zatvoren za javnost, obostrano je iskazana želja za rješavanjem otvorenih pitanja i unapređenjem suradnje, izvijestili su iz Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Predsjednik Sabora Leko pozdravio je intenziviranje bilateralnih odnosa koje su obilježili posjet ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić Beogradu, dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsjednice RH, kao i današnji posjet potpredsjednika Vlade Srbije Dačića. Najavio je da će se ti kontakti nastaviti njegovim posjetom Srbiji ovog proljeća. Leko je naglasio da otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima te da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskom putu. Očekuje da dvije vlade riješe otvorena pitanja, u prvom redu problem nestalih, slučaj Veljka Marića te položaj hrvatske manjine u Srbiji. Dačić je izrazio spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja istaknuvši da svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom. Rekao je da su državni tajnici ministarstava vanjskih poslova Srbije i Hrvatske zaduženi za koordinaciju tijela koja rade na rješavanju spornih pitanja – nestalih osoba, položaja srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, popisa optuženih ili osuđenih za ratne zločine, povratka hrvatskog kulturnog blaga, kao i povratka u Hrvatsku 32 tisuće hrvatskih Srba koji u Srbiji još uvijek imaju status izbjeglica, pitanja njihovih mirovina, povrata imovine i stanarskih prava. Dačić je izrazio uvjerenje da će se slučaj Veljka Marića riješiti na obostrano zadovoljstvo. Kad je riječ o granici na Dunavu, ponovio je stajalište da je Srbija za graničnu crtu po sredini rijeke, ali i izrazio spremnost da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom. Leko i Dačić razgovarali su i o mogućnostima jače gospodarske suradnje, o zajedničkom izlasku na treća tržišta te o krizi u Ukrajini i na Bliskom istoku. Sastanku je prisustvovao i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.