Lipovac - obilježena obljetnica prve velike razmjene logoraša iz srbijanskih logora

22.05.2019. 15:19:56

Okupljanjem nekadašnjih zatočenika srbijanskih koncentracijskih logora, u Lipovcu kod državne granice između Hrvatske i Srbije, u srijedu je obilježena 27. obljetnica prve velike razmjene ratnih zarobljenika u kojoj je 22. svibnja 1992. ondje razmjenjeno 288 hrvatskih branitelja i civila iz srbijanskih zarobljeničkih logora. Po službenim podatcima u srbijanskim zarobljeničkim logorima bilo je zatočeno oko 7.800 hrvatskih branitelja i civila, od kojih je tristotinjak ubijeno, rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSL) Danijel Rehak. Naglasio je da je, po podacima Društva, tijekom Domovinskog rata kroz srbijanske koncentracijske logore prošlo oko 30.000 hrvatskih branitelja i civila. Rehakovim je rekao da iako je od Domovinskog rata prošlo gotovo tri desetljeća još uvijek se ništa ne poduzima po brojnim tužbama koje je Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora podnijelo protiv nalogodavaca i izvršitelja zatvaranja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srbijanskim logorima. "Vrijeme prolazi, a ništa se ne čini kako bi barem kroz sudske postupke i presude dobili kakvu-takvu zadovoljštinu za sve ono kroz što smo prošli", izjavio je Rehak.  Dodao je kako i vrijeme čini svoje te je na životu sve manje nekadašnjih zatočenika, svjedoka svega onoga što se događalo u logorima. Podsjetio je kako je Društvo do sada podnijelo desetak kaznenih prijava s ukupno oko 1.000 imena počinitelja i nalogodavaca zatočenja, mučenja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila, ponovivši da u vezi s tim mjerodavna hrvatska tijela ništa nisu poduzela. Kod Lipovca je 2015. godine otkriveno spomen obilježje na prvu veliku razmjenu ratnih zarobljenika.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.