Lošo: Srbija se od poraza u ratu neće oporaviti 500 godina, Krstičevića su izabrali jer je zapovijedao udarnom brigadom u Oluji

26.04.2018. 17:46:48

Vlada Srbije na sjednici je odlučila da hrvatski ministar obrane Damir Krstičević do daljnjega nije dobrodošao u Srbiju. Odgovor je to na potez Vlade RH koja je zabranila ulazak u zemlju tamošnjem ministru obrane Aleksadnru Vulinu zbog huškačkih izjava. Vlada Srbije u svom je priopćenju objavila kako se radi o recipročnoj mjeri. Prije toga nagađalo se o tome tko bi sve mogao biti proglašen nepoželjnim u Srbiji, a uz ime ministra Krstičevića spominjan je i ministar Tomo Medved. Krstičević je na odluku Srbije rekao : "Ja i ministar Vulin? Mi smo dva različita svijeta. Ja sam fokusiran na razvoj i jačanje HV-a, sustava domovinske sigurnosti kao interesa RH. U svom poslu borim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i ono što je najbitnije - da nikad ne želim nekome drugome nešto što ne bih želio da netko drugi čini i meni. Takav sam bio u Domovinskom ratu i nakon prisilnog umirovljenja i rada u privatnom sektoru i danas kao ministar obrane RH". Ministar je i dodao kako nije nikada nikoga vrijeđao, niti je rekao nešto što nije istina: "Nisam odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio. Međutim, ova odluka je neopravdana, ovo je odluka Vlade Republike Srbije, ja se s tom odlukom mogu nositi i ova odluka više govori o njima". Nakon ove odluke nepoznato je kakav će biti odgovor Hrvatske.

Srbija želi promijeniti karakter rata

Za komentar srpske odluke o tome da je ministar Damir Krstičević proglašen 'personom non grata' u Srbiji razgovarali smo s admiralom Davorom Domazetom Lošom. Lošo nam je rekao kako ovu odluku ne treba gledati samo u kontekstu odnosa Hrvatske i Srbije, već da je treba gledati i u širem europskom kontekstu. "Srbija očigledno nastoji ostvariti što je zapisala u Memorandumu 2 SANU-a, a to je da promijeni karakter rata. Tako da ispadne da nije bilo agresije, nego da je bio građanski rat. Oni traže svaki trenutak kada to plasirati", rekao nam je Lošo i dodao da je srpska politika umislila da Europa stoji iza njih, iako je prošlo vrijeme kad su Francuska i Velika Britanija stajale iza Jugoslavije, tj. 'Velike Srbije' u 20. stoljeću", kazao nam je Lošo. Admiral je istaknuo kako je posebna bitna Njemačka koja nastoji ostvariti glavnu ulogu u Europi i vodi geopolitičku politiku prema Istoku, gdje joj je Srbija zanimljiva. Također je napomenuo kako i Vučić iskorištava tu politiku Njemačke.

'Mjesto im je među poraženima'

"U ovom kontekstu Srbija pati od kompleksa manje vrijednosti. Svjesni su oni da su izgubili Domovinski rat, svjesni su oni toga da je Oluja temelj hrvatske države, a ne 10. travnja ili 29. novembar. Ali oni bi htjeli igrati neku ozbiljnu geopolitičku igru, ali to su prošla vremena. Oni se ne mogu oporaviti od poraza u Domovinskom ratu, niti će se oporaviti u sljedećih 500 godina. Naravno da sada hoće glumiti s ovim potezima, ali ne predstavljaju ništa. Umjesto da Hrvatska radi krive političke poteze, Srbiju bi trebala smjestiti gdje joj je mjesto. Mjesto joj je među poraženima, jer je ona pokrenula ratove i te ratove izgubila", pojasnio je Lošo.

Krstičević je namjerno izabran jer je general 

Na kraju je zaključio kako je upravo ministar Krstičević izabran za ovakav potez jer je on, za razliku od Vulina, ministar i general pobjedničke vojske: "Krstičevića su izabrali jer je zapovijedao udarnom brigadom u vrijeme Oluje. Srbi glumataju s tom odlukom, a Hrvatska im ne treba pružiti nikakvu pozornost, jer poraženi i ne zaslužuju nikakvu pozornost".   rj/Direktno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.