Lovas: 'Odluka beogradskog Žalbenog suda ponovni pucanj u žrtve!'

13.01.2014. 20:53:41

1_212669

Rendulić je ujedno ocijenio kako je odluka beogradskog Žalbenog suda, politički motivirana. Također je izrazio nezadovoljstvo angažmanom domaćeg pravosuđa u procesu koji se vodio pred beogradskim Višim sudom za ratne zločine počinjene u Lovasu poručivši kako bi obitelji žrtava "novu priliku" za zadovoljenje potpune pravde mogle dobiti na razini Europske unije (EU), nakon ulaska Srbije u Uniju.

Odluka Žalbenog suda u Beogradu o ukidanju presude kojom je prošle godine 14 pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih postrojba osuđeno na kazne od četiri do 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Lovasu, znači ponovni pucanj u žrtve, ali ovaj put ne iz oružja, nego iz pravca srbijanskog pravosuđa, rečeno je na konferenciji za novinare koju su u tom srijemskom mjestu održali predstavnici obitelji žrtava i lovaških općinskih vlasti. "Nismo bili zadovoljni prvostupanjskom presudom iz lipnja prošle godine jer smo smatrali kako su kazne iznimno male s obzirom na razmjere počinjenog zločina, ali ovo sada, ukidanje te presude, ponovno je obezvređivanje žrtava i ne vodi dobru", ocijenio je Adam Rendulić u ime obitelji Lovašana ubijenih u agresiji i okupaciji Lovasa 1991. godine. Po njegovim riječima, prvostupanjskom presudom iako nezadovoljne, obitelji žrtava dobile su kakvo takvo smirenje i njihovi osjećaji su bili ublaženi, a sada ih se ponovno uznemirava, kao da nisu dovoljno propatili.

Rendulić je ujedno ocijenio kako je odluka beogradskog Žalbenog suda, politički motivirana. Također je izrazio nezadovoljstvo angažmanom domaćeg pravosuđa u procesu koji se vodio pred beogradskim Višim sudom za ratne zločine počinjene u Lovasu poručivši kako bi obitelji žrtava "novu priliku" za zadovoljenje potpune pravde mogle dobiti na razini Europske unije (EU), nakon ulaska Srbije u Uniju.

Zastupnica lovaških obitelji pred beogradskim Višim sudom i srbijanska mirovna aktivistica Nataša Kandić također je izrazila ogorčenost odlukom beogradskog Žalbenog suda o ukidanju prvostupanjske presude za Lovas ustvrdivši kako se u novom postupku "ništa više neće dokazati nego što je već dokazano".

Po njezinim riječima, iz odluke o ukidanju presude se može iščitati kako suci Žalbenog suda nisu dorasle u "stručnom smislu kada je riječ o ratnim zločinima". Također je pojasnila kako sukladno novom srbijanskom zakonu o kaznenom postupku, u ponovljenom suđenju sudac ne mora zvati svjedoke da ponovno svjedoče već se cijeli predmet može samo iščitati.

"To međutim traži iznimno stručni nivo suca", upozorila je ocijenivši kako je odluka Žalbenog suda udarac traženju pravde koji bi se mogao negativno odraziti i na buduća suđenja za ratne zločine te na suradnju između Hrvatske i Srbije, "koja je mukotrpno građena".

Po riječima načelnice općine Lovas Tanje Paše, obiteljima žrtava teško će pasti ponovni odlazak u Beograd kako bi svjedočili u ponovljenom postupku, a mnogi su svjedoci u međuvremenu i umrli.

"Mislim da je sve krenulo krivim smjerom koji neće dovesti do pravde za žrtve", ocijenila je Paša.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je 26. lipnja 2012. godine osuđujuću presudu na ukupno 128 godina zatvora četrnaestorici optuženih pripadnika JNA, paravojne postrojbe 'Dušan silni' i lokalne teritorijalne obrane zbog okrutnih zločina u Lovasu tijekom listopada i studenog 1991. godine, u kojima je ubijeno najmanje 70 civila. Odlukom Žalbenog suda prošloga tjedna ta je presuda ukinuta što znači ponavljanje suđenja za ubojstva civila u Lovasu. Po navodima iz optužnice, tijekom napada na Lovas, 10. listopada 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Optuženi se također terete da su 18. listopada 1991. godine natjerali pedesetak lokalnih civila da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, a u odvojenim incidentima kasnije je ubijeno još troje civila.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.