'Malo je vjerojatno da će sud presuditi da je u Hrvatskoj bilo genocida'

24.11.2013. 16:59:23

1_188928

- Mislim da će uravnotežena presuda na kraju ipak smiriti strasti - rekao je Varadi.

Tibor Varadi, ekspert međunarodnog prava koji je zastupao Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu kada ju je BiH tužila za genocid, izjavio je beogradskoj Politici komentirajući početak rasprave na tom sudu o hrvatskoj tužbi i srpskoj protutužbi za genocid, kako je "malo vjerojatno" da će taj sud donijeti presudu da se u Hrvatskoj dogodio genocid.

- Za mene bi bilo veliko iznenađenje ako ne bi bilo negativnih kvalifikacija i za jednu i za drugu stranu. Međutim, mislim da će uravnotežena presuda na kraju ipak smiriti strasti - rekao je Varadi i ocijenio kako "nema nikakve sumnje" da su u Hrvatskoj počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ali će prilikom donošenja presude "glavni oslonac" Sudu pravde biti Haaški tribunal, koji nije osudio nikog za genocid u Hrvatskoj. Uvjeren je da će suci prilikom izricanja presude "najvjerojatnije donijeti jedinstvenu odluku". Povodom kritika predsjednice Helsinškog odbora u Srbiji Sonje Biserko na račun medija koji su objavili da je popisu svjedoka Hrvatske, Varadi je rekao da svi podnesci, uključujući one o svjedocima, u načelu nisu za javnost do usmene rasprave.  Varadi je pojasnio kako Sonja Biserko može posvjedočiti o atmosferi u Srbiji tijekom rata, ali "teško može imati saznanja koja se traže od neposrednih svjedoka", jer nije bila ni žrtva, ni počinitelj, ni organizator zločina". Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.