Manolić je lagao i to da nije surađivao sa stranim tajnim službama

24.06.2015. 11:34:40

Suprotno tvrdnjama koje je iznio u 'Nacionalu' i televiziji N1, njemačka knjiga "Der Shattenkrieger" i hrvatska "Titov najtajniji agent" navode da je Manolić bio dvostruki agent u službi Rusije i Njemačke Josip Manolić ovih se dana pohvalio kako nikad u životu nije radio ni za jednu stranu obavještajnu službu. U knjizi "Titov najtajniji agent" koja se ovih dana prodaje po kioscima, opširno se, međutim, citiraju navodi iz – u Hrvatskoj de facto zabranjene – knjige “Der Schattenkrieger” njemačkog ljevičarskog autora Ericha Schmidta-Eenbooma, koji tvrdi da je Josip Manolić bio sastavni dio barem jedne, njemačke agenturne mreže u bivšoj Jugoslaviji no iz svega se da iščitati da je bio agent možda i dvije službe – njemačke i ruske. Knjiga Titov najtajniji agent govori o Ivanu Krajačiću Stevi, Titovom intimusu i rezidentu (šefu svih špijuna) Sovjetskog Saveza na tlu Jugoslavije od 1942 do 80-ih godina prošlog stoljeća. Manolić je, dakako, bio Krajačićeva desna ruka. Pisac tvrdi kako su 1948. godine, Staljinovi pristalice po Titovom nalogu izgubili svoja građanska prava i poslije insceniranih procesa bili deportirani na Goli otok. „Krajačić je za to vrijeme ministar unutarnjih poslova Hrvatske, a njegov mezimac Josip Manolić obnašao dužnost glavnog upravitelja svih jugoslavenskih zatvora.“ „Krajačićev centar" piše njemački publicist, "u Zagrebu je skoro bez zapreka radio kroz sedamdesete godine. Krajačić je, u svojoj vili u finoj stambenoj četvrti na Tuškancu, primao svoje prijatelje i suradnike i vodio režiju u svom omiljenom scenariju. Iako ni Krajačić niti Manolić, nisu direktno radili u hrvatskoj UDB-i od 1971. godine, oni su mogli preko svojih starih veza izgraditi "kuću u kući". U svim odjelima sjedilo je nekoliko ljudi, koji su bilo pod njihovom kontrolom djelatni kao jedna paralelna agentura prema oficijelnoj UDBI." I onda slijedi ključna rečenica: "U međuvremenu su također bili poboljšani inozemni kontakti, prije svega s njemačkom i austrijskom tajnom službom...“

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.