Marijana Petir: Kaznenim progonom hrvatskih generala Republika Srpska pokušava skrenuti pažnju s gorućih pitanja u BiH

12.11.2016. 13:46:01

Informacije koje je danas objavio list Večernje novosti o podnošenju zahtjeva za kazneni progon hrvatskih generala koji su bili zapovjednici oslobodilačkih akcija “Maestral” i “Južni potez” ukazuju na pokušaj Republike Srpske da iskoristi trenutnu političku situaciju, te pokuša skrenuti pažnju s gorućih pitanja u BiH, uključujući i neustavni referendum pod režijom Milorada Dodiga. Pokušaj iskrivljavanja povijesnih činjenica i istine o oslobodilačkom Domovinskom ratu nije ništa novo od strane onih koji su izvršili agresiju i na Republiku Hrvatsku, i na Bosnu i Hercegovinu. Da kaznena prijava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske ima politički karakter potvrđuje i činjenica da je prijava podnesena i protiv generala Ante Gotovine, koji je pravomoćnom presudom oslobođen krivnje za ratni zločin pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u studenom 2012. godine. Pozivam nadležne vlasti Bosne i Hercegovine da ozbiljno razmotre postupanja institucija Republike Srpske, kojima je očit i jasan cilj destabilizacija i narušavanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i narušavanje suradnje i dobrosusjedskih odnosa između Republike Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine. Izražavam i uvjerenje da će hrvatske vlasti učiniti sve što je moguće kako bi zaštitile hrvatske državljane i Hrvate u Bosni i Hercegovini od sustavnog i planskog progona.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.