Markić proziva policiju: Pokušavate zastrašiti volontere!

03.01.2015. 19:37:46

'U ime obitelji' izvijestila je da policija kontaktira volontere i članove Organizacijskog odbora inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' kako bi ih pitala imaju li kontakte s osumnjičenim Milanom Bandićem i to smatra pokušajem aktualne vlasti da zastraši građanske aktiviste te je od predsjedniku zagrebačkoga Županijskoga suda Ivana Turudića zatražila objašnjene je li postupak policije zakonski utemeljen.

"Načelno se pozivajući na nama nepoznatu te neidentificiranu odluku Županijskog suda u Zagrebu kao pravnu osnovu za svoja postupanja, policijski službenici PU zagrebačke u posljednjih mjesec dana, uz ostale aktivnosti u okviru istrage protiv Milana Bandića, obilaze u kraćim vremenskim razmacima kućne adrese volontera, podupiratelja i članova Organizacijskog odbora građanske inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' kako bi se 'obavila redovita kontrola imaju li kontakte s g. Bandićem", navodi Građanska inicijativa "U ime obitelji" u pismu sucu Ivanu Turudiću te ocjenjuje da aktualna vlast takvim postupanjem pokušava zastrašiti građanske aktiviste. "Ovakvu mjeru u kojoj policijski službenici dolaze na vrata ili pozivaju članove inicijative koja, među ostalim, traži promjenu izbornog sustava RH, upozorava na očit 'rukopis' aktualne političke nomenklature i aktivno podsjeća birače na ulogu koju je predsjednički kandidat Ivo Josipović imao u kočenju procesa demokratizacije i građanskih inicijativa - smatramo pritiskom i pokušajem zastrašivanja građanskih aktivista od strane aktualne vlasti", navode u pismu.

Besplatni štandovi

"U ime obitelji" podsjeća da je na početku izjašnjavanja o raspisivanju navedenog referenduma zatražila od gradonačelnika svih gradova u Hrvatskoj da olakšaju sugrađanima izjašnjavanje o referendumu na nekoliko načina. Riječ je o besplatnom ustupanju štandova/stolova te mjesta za spremanje štandova noću u središtu grada, besplatnom ustupanju oglasnog prostora kako bi se građane informiralo o predloženoj promjeni izbornog sustava, zatim tiskanju edukativnih letaka, koji tumače izborni sustav RH i potrebu njegove demokratizacije te ustupanju besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača. Grad Zagreb je, stoji dalje u pismu, odgovorio na tu zamolbu besplatnim ustupanjem 51 štanda za izjašnjavanje birača, tiskom edukativnih letaka i plakata te ustupanjem besplatnog prostora u gradskim medijima. "U ime obitelji" ističe da je u prijašnjoj referendumskoj inicijativi o braku, zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo oko 200.000 punoljetnih Zagrepčana, dakle nešto manje od trećine ukupnog broja birača na području Zagreba, koji sudjeluju u financiranju 6,5 milijardi kuna prihoda gradskog proračuna od poreza, prireza, naknada i raznih doprinosa. "Posebno nas zabrinjava da ne postoji informacija o istrazi financiranja više od 400 udruga i inicijativa čije je djelovanje Grad podupro s više od sedam milijuna kuna, već samo građanske inicijative 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'", stoji, uz ostalo, u pismu.

Traže da reagira Turudić

S obzirom na, kako navode, "izričito pozivanje policije na odluku sudbene vlasti i to Županijskog suda u Zagrebu koju navedenim postupanjem policija provodi", "U ime obitelji" od predsjedniku tog suda Ivana Turudića zatražila je da obavi "potreban uvid u navedeni istražni predmet kao i u istu odluku, ako doista egzistira". U tom slučaju traže kratko obrazloženje zakonske utemeljenosti takvih policijskih intervencija, ili da ih u suprotnom usmjeri na drugu 'nadležnu adresu'. Od Turudića su zatražili i da, ako smatra potrebnim, "poduzme adekvatne mjere da se spriječe nezakonita postupanja na osnovi fantomskih odluka sudbene vlasti". Protiv gradonačelnika Milana Bandića, Uskok je 18. prosinca 2014. pokrenuo novu istragu tereteći ga da je s još dvije osobe inicijativi "U ime obitelji" protuzakonito osigurao tiskanje letaka i plakata, snimanje i emitiranje spotova te ustupanje štandova, čime su grad Zagreb i Tržnice Zagreb oštećeni za više od tristo tisuća kuna.

Autor: