Marko Perković Thompson: ‘Danas se hrvatski branitelji moraju još čvršće povezati i ulaziti u politiku’

15.05.2020. 10:00:00

Je li zadovoljan reakcijama na novu pjesmu, što obožavatelji kažu za spot, kad planira novi album, kako je doživio karantenu, ali i kakve su njegove reakcije na nedavne istupe oko pozdrava ZDS i napada na branitelje i istinske hrvatske vrijednosti, u razgovoru kojeg je vodila Andrea Černivec, za Hrvatski tjednik govori Marko Perković Thompson. Naime, njegova najnovija pjesma Ne boj se u samo nekoliko dana na YouTube kanalu pregledana je i poslušana gotovo milijun puta, što pokazuje kako publika s nestrpljenjem očekuje sve što izlazi iz radionice ovoga glazbenika.

Slažem se da publika željno čeka nove pjesme i to je normalno, ali imam osjećaj da mi se namjerno stavlja na teret taj osjećaj krivnje jer sam tek nakon sedam godina objavio novu pjesmu. Vjerujem da moja publika zna koliko se dajem u stvaranju nove priče, koliko je potrebno truda i vremena da sve dobro i kvalitetno izađe iz studija, ali i srca i glave, ne samo mene već i mojih suradnika. Bitno je naglasiti da nisam radio veće stanke, održavao sam koncerte i imao susrete s publikom. S druge strane, živio sam obiteljski život koji ima žestoki ritam i gdje nema odmora. No sve je to dobro i jako mi je drago da je publika odlično prihvatila i zavoljela novu pjesmu…. iskreno će Marko Perković Thompson za Hrvatski tjednik o novoj pjesmi Ne boj se.

Prije nekoliko dana kratko ste najavili kako publika uskoro može očekivati novi nastavak priče o Hodočasniku, odnosno znači li to da će sada jedna za drugom iz vaše ‘radionice’ stizati nove pjesme?

Što će točno biti, nitko ne može sa sigurnošću isplanirati s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo. Plan je završavati materijal koji ima svoju glavu i rep. Međutim, okolnosti su takve da moji suradnici i ja nemamo komoditet koji nam je potreban. Zaista vjerujem da ćemo uskoro pristupiti početku završavanju studijskoga posla te nakon toga i svega drugoga što slijedi – snimanja svih spotova i pripremanje za turneju koja zahtijeva veliku organizaciju, ulaganje u produkciju s kojom i ovoga puta želim razveseliti publiku i napraviti još kvalitetniju i zanimljiviju predstavu. Kako sada stvari stoje, zbog ove pandemije ne ćemo se imati prilike uskoro družiti na koncertima pa sam odlučio pripremiti i pustiti na ljeto još jednu pjesmu i njezin spot.

Recite nam nešto više o samom spotu, priči koja prati pjesmu Ne boj se, ali i novoj ekipi s kojom se radilo?

Spot smo snimali u Slavoniji jer ona nosi i simboliku s kojom se tematika u pjesmi usko veže, jer je Slavonija najveće žarište kada se radi o iseljavanju ljudi iz Hrvatske. Sama ideja spota zapravo je došla od Marka Zeljkovića, koji ga je snimio i režirao. Zadovoljan sam njegovim radom, samim pristupom tematici te brzini i kvaliteti. Prepoznao je priču, njezinu poruku i nije mu trebala gotovo ni jedna sugestija. Radujem se našoj budućoj suradnji i vjerujem da će spotovi svih pjesama na albumu Hodočasnik imati kvalitetu i težinu tema koje će se naći u pjesmama.

Koliko će novi album Hodočasnik nastaviti priču onoga što smo slušali na Ora et labora? Što publika može očekivati od novih pjesama?

Novi album Hodočasnik nastavit će priču albuma Ora et labora i publika može očekivati pjesme sažete temama simbolike koju i nosi hodočasnik: moliti se Bogu i vjerovati, voljeti svoje i svoga, poštivati, ljubiti, žrtvovati se, davati sve od sebe za svoga bližnjega… Sve je to sažeto u ulozi hodočasnika – hodočastio on Bogu, Domovini, svojoj nakani, zavjetu, obilazeći vjerska, povijesna ili mjesta o kojima nam šapuću legende…. Sve to je sažeto i u novim pjesmama koje će se preko uloge Hodočasnika predstaviti upravo s temama o životu, tradiciji, duhovnosti, domoljublju…. svemu onomu što nas kao narod čini i obilježava, zbog čega smo to što jesmo – ponosni i neustrašivi.

Živimo u doba krize i restrikcija prouzročenih pandemijom korona virusa. I sami ste rekli kako Vas na neki način onemogućuje u radu, ali je li Vam s druge strane ovaj, na neki način prisilni, odmor pomalo i dobro došao?

Ima tu svega pomiješanoga. Sigurno je da nas je sve ova pandemija izbacila iz ritma i tko zna kad ćemo se ponovno vratiti starim obvezama i navikama. Ne znam u kolikoj je mjeri ovaj korona virus opasan i u kojoj je mjeri prisutan, ali ono što vidim jest da proizvodi strah. Je li se pojavio zbog toga – tko zna. Bio opasan ili ne, strahu treba pogledati u oči, uhvatiti se u koštac s njim i svesti ga na najmanju moguću mjeru. U životu i u ovakvoj situaciji ne smijemo dopustiti strahu da nas paralizira i spriječi da živimo i djelujemo hrabro, odgovorno, suosjećajno i humano. Držim da taj strah i neizvjesnost trebamo zamijeniti pozitivnim i boljim razmišljanjima pa će i ishod biti takav.

Je li ovo prilika za nešto bolje? Osobno sam osjetio promjenu u smislu životnih promišljanja i vrjednota koje su iskonske, koje tjeraju na razmišljanje o tomu jesmo li negdje putem izgubili sebe, jesmo li zaboravili gdje je izvor životnih potreba koje čovjeka čine dobrim i pravednim, u kolikoj su nam mjeri rasle ambicije, koliko su bile realne… Vjerujem da smo s ovom situacijom uvidjeli i još čvršće spoznali da je blagoslov upravo u skromnosti i u malim stvarima kojima je čovjek okružen jer – kao što se uvijek pokaže – s njima čovjek može biti čak i sretniji.

Pretpostavljam da sad imate više vremena pratiti i politička zbivanja. Rastužuje li Vas, iritira ili veseli sve što se događa?

Znao sam da ne ćemo zaobići ovo pitanje i malo politike (smijeh). Pratim politiku, nema me što veseliti, više me rastužuje činjenica da i u ovo doba bolesti i krize, kada je silno potrebno zajedništvo, mi imamo podjele, dežurne političare, ali i pripadnike pojedinih nevladinih udruga – mrzitelje koji se svako malo pojavljuju i namjerno nas otrovnim izjavama vraćaju na staru kolotečinu podjela i to oko hrvatskoga pozdrava Za dom spremni, kojim smo se koristili u Domovinskome ratu ikojim smo stvorili i branili Hrvatsku.

Ničim izazvani, u toj sasvim sigurno isplaniranoj akciji, da bi učinak bio veći, svoju agresiju i mržnju usmjeravaju prema braniteljima. Zašto baš prema njima? Pa zato što će hrabri hrvatski branitelji, kao i ratu, sigurno reagirati za razliku od onih koji su dužni zakonom i političkim putem suprotstaviti se i štititi takvo sotoniziranje pozdrava Za dom spremni i Domovinskoga rata.

Znajući da za razliku od nekih političara branitelji ne će dopustiti blaćenje simbolike iz Domovinskoga rata, dežurni mrzitelji Hrvatske pokreću akciju i preko aktualnoga predsjednika aktualiziraju njihovu već staru i pomalo izlizanu metodu kojom će uz potporu svojih medija opet Hrvatsku vratiti u prošlost, okrivljivati ju i nabijati nam na nos zločine i genocidnu narav, kako to neutemeljeno rade već desetljećima.

Kako komentirate posljednje istupe predsjednika Zorana Milanovića, koji je najprije rekao kako HOS-ovu spomen-ploču poginulim herojima treba baciti, a potom pobjegao iz Okučana s proslave obljetnice Bljeska zbog majica s natpisom Za dom spremni?

Nisu me iznenadili njegovi istupi, dapače bili su posve očekivani i bilo je samo pitanje vremena kada će pokazati svoju narav.

Danas se hrvatski branitelji moraju još čvršće povezati, ulaziti u politiku i njome se baviti oni koji imaju osjećaj, ambiciju i jasne stavove oko bitnih svjetonazorskih i životnih pitanja te čuvati temelje na kojima je stvorena hrvatska država, a to je Domovinski rat. Ako se budemo odricali svojih pozdrava i drugih simbola, postrojba HOS-a i drugih postrojba iz Domovinskoga rata – zapravo ćemo se odreći sebe.

Pozdrav Za dom spremni jednim je dijelom naša emocija, naša simbolika Domovinskoga rata kojom smo se koristili i koja nam je jako važna. Pod sloganom Za dom spremni ginuli su naši prijatelji i suborci. Prihvatiti Milanovićevu, kao i tezu njemu sličnih, i odricati se simbolike hrvatskoga Domovinskog rata – znači negirati sebe.

Mi koji smo bili spremni dati svoj život za dom, ako bismo se odrekli tog slogana, odrekli bismo se sebe, ali i onih koji su svoj život za taj dom i dali, zaključio je Thompson za Hrvatski tjednik.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Andrea Ćernivec,sv/Foto: Marko Perković Thompson, Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.