Marku Boliću devet godina zatvora za ratni zločin!

07.11.2013. 20:37:04

1_180879

U optužnici ga se teretilo da je tijekom proboja tenkova iz vojarne Logorišta ubio Marijana Jakšića i Darka Tuškana,dvojicu razoružanih hrvatskih vojnika, koji su slučajno naišli na neprijateljski konvoj. Oni su se prilikom nailaska na srpske paravojne snage predali no ipak su ubijeni.

U četvrtak 7. studenog 2013. godine na devet godina zatvora zbog ratnog zločina, ubojstva razoružanih hrvatskih vojnika u  studenom 1991., osuđen Marko Bolić (1944.) iz Malog Kozinca u Karlovačkoj županiji. Marko Bolić  koji je uhićen prije tri godine je kao povratnik živio u Malom Kozincu, selu u blizini Barilovića.

Ante Ujević, sudac karlovačkoga Županijskog suda je u izricanju presude rekao kako je, tijekom postupka dokazano je da je okrivljeni Bolić ubio Marijana Jakšića i Darka Tuškana "iako su se predali, nakon što su položili oružje".

Gordana Križanić, županijska državna odvjetnica je u današnjem završnom govoru prije izricanja presude ostala u cijelosti pri optužnici. Jakšić i Tuškan su bili pripadnici Hrvatske vojske iako su bili odjeveni u civilnu odjeću, što je u jesen 1991. bila uobičajena pojava, rekla je te nadodala kako je to bitno te da su bili naoružani i da su se predali.

Branitelj Nenad Mamula rekao je u završnoj riječi da bi se za kazneno djelo koje se Boliću stavlja na teret trebalo dokazati "postojanje oružanog sukoba između dviju zaraćenih strana i da su pokojnici bili pripadnici Hrvatske vojske, da su u vrijeme pogibije bili na dužnosti, što nije dokazano, te ih se treba tretirati kao civile".

U vezi sa svjedočenjem trojice svjedoka, koji su rekli da je Bolić pucao u Jakšića i Tuškana, Mamula je ocijenio kako su svjedočili različito, posebno o mjestu s kojeg je pucao, s tim da je jedan rekao s tenka, a dvojica ispred tenka. Dodao je kako nema dokaza koji bi „izravno upućivali na Bolića kao počinitelja kaznenog djela".

Sudac Ujević rekao je kako sudsko vijeće smatra dokazanim da je Marko Bolić 4. studenoga 1991. za vrijeme oružanog sukoba, tj. tijekom proboja bivše JNA iz vojarne Logorišta, odakle su izvlačili kolonu tenkova, kao pripadnik "Skradske čete" u mjestu Podvožiću, iako mu život nije bio neposredno ugrožen, pucao u dvojicu pripadnika Hrvatske vojske i to nakon što su položili oružje i podigli ruke u znak predaje.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor: