Masakr u Četekovcu

05.09.2017. 07:48:55

Slike masakriranih stanovnika Četekovaca, Balinaca i Čojluga kamionom dovezenih u Slatinu duboko su potresle cijelu Hrvatsku. Zločin se dogodio 4. rujna 1991.kada su srpski pobunjenici iz okolnih sela Rijenci, Ćeralije i Karasovići topovima i minobacačima napali tri hrvatska mjesta. Četekovce, Balince i Čojlug branilo je 7 slabo naoružanih pripadnika Narodne zaštite i 5 policajaca. Od ranog jutra dobro naoružani i brojčano nadmoćniji protivnici na kućnim su pragovima i dvorištima bez milosti ubijali dojučerašnje susjede. Posebno su se okomili na one koji su pokušali probiti obruč i pobjeći. Krvavo orgijanje uz rafale i zvjerske urlike, te pljačku i opći palež potrajao je cijeli dan. O tome je javnost prvi put čula na tiskovnoj konferenciji u Osijeku na kojoj je svjedočio prognanik iz Četekovaca. Toga kobnog dana ukupno ubijeno je 22 civila i dvojica hrvatskih policajaca. Žrtve su bili muškarci i žene od 18 do 80 godina, najčešće iz istih obitelji. Kada su sljedećega dana hrvatske postrojbe ušle u spaljena sela naišle su na jezive prizore masakriranih ljudi na pragovima svojih domova. Veliki dio kuća i gospodarskih objekata spaljen je ili miniran, a gotovo su sve kuće opljačkane. Teško je ranjeno petoro žitelja. Za ovaj ratni zločin nikada nitko nije kazneno odgovarao. VIDEO

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.