MASKE SU PALE: 'Evo dokaza da Pusićka provodi čistu izdajničku politiku gurajući Hrvatsku u Jugoslaviju'

01.07.2014. 22:30:40

"Na zapadnom Balkanu nitko nije djelovao kao stabilizator i artikulirao europsku politiku, niti utjecao na artikulaciju europske politike u tim zemljama", rekla je Pusić. Umjesto Europi, Hrvatska se prema riječima šefice diplomacije okrenula susjedstvu jer 'ne možeš imati sigurnu kuću ako ti susjed nije siguran', poručila je.

Prije godinu dana Hrvatska je ušla u EU, ali osim mnogo obećanja i priča o boljoj budućnosti malo je onoga što smo uspjeli ostvariti. Ipak, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić tvrdi kako je Hrvatska u prvoj godini bila uspješnija od drugih zemalja. Ministrica je posebno istaknula hrvatsku inicijativu na zapadnome Balkanu. "Na zapadnom Balkanu nitko nije djelovao kao stabilizator i artikulirao europsku politiku, niti utjecao na artikulaciju europske politike u tim zemljama", rekla je Pusić. Umjesto Europi, Hrvatska se prema riječima šefice diplomacije okrenula susjedstvu jer 'ne možeš imati sigurnu kuću ako ti susjed nije siguran', poručila je.

Da Hrvatskoj godinu dana članstva u EU nije donijelo korist vjeruje geostrateg i geopolitičar Davor Domazet Lošo. U razgovoru za naš portal Lošo je detektirao u čemu je problem naše zemlje. "Nakon godinu dana doista se može ustvrditi da nikakve rezultate nismo polučili ulaskom u EU, ali valja podsjetiti da je predsjednik Ivo Josipović nakon ulaska u EU posjetio London gdje je sklopio strateško partnerstvo s Velikom Britanijom", podsjeća naš sugovornik. A strateško partnerstvo s Britancima našoj zemlji ne donosi dobrobiti jer njihova politika uvijek je protivna hrvatskim interesima. Imamo pogrešnog strateškog partnera, napominje Lošo te podsjeća kako je Josipović u vrijeme posjeta Londonu ustvrdio kako će Hrvatska provoditi britansku politiku. Dio britanske politike jest i imenovanje Jeana-Claudea Junckea na čelo Europske komisije, gdje je zamijenio Josea Manuela Barossoa. "Britanska politika prema EU uvijek je bila takva da su jednom nogom bili unutra, a drugom nogom vani", kaže Lošo kojemu je stoga nejasno koji je cilj Hrvatske u provođenju takve politike.

Odabir pogrešnog partnera doveo nas je u sukob s 26 ostalih članica EU, a tu je i famozni Lex Perković koji nam je donio političko pravne zavrzlame. "Premda smo članica EU, Hrvatska je i dalje na zapadnom Balkanu i zemljama regije. Tko su nam susjedi? Pa mi smo u EU, a Pusić se ponaša kao ministrica zapadnog Balkana koja provodi projugoslavensku politiku. Naši susjedi su u EU. Odavde pa do Baltika", smatra naš sugovornik. Susjedne zemlje nama su Italija, Slovenija, Mađarska, Latvija, Litva, Slovačka, Češka pa čak i Njemačka i svoju politiku trebali bismo usmjeriti ka tim zemljama koje su dio našega područja. "Mi nismo na zapadnom Balkanu, a Vesna Pusić o takvoj politici otvoreno progovara. To je čista izdajnička politika. Zamislite, na HTV-u se svakodnevno prikazuju prilozi i događanja iz Beograda, a ne znamo što se događa u Berlinu ili Rimu. Naš bi trebao biti Baltik, a ne istok jer britanska politika je već 150 godina velikosrpska politika", naglašava geostrateg. Također napominje da valja imati na umu da je to prosrpska i što je još bitnije protuhvatska politika. "Vesna Pusić i Josipović su protagonisti hrvatske politike koji vode protuhrvatsku politiku. Problem Hrvatske leži u tome što njome vladaju Jugoslaveni, ne Srbi već Jugoslaveni i dok je situacija takva nećemo imati napretka. Naši vladajući čine sve kako bi osigurali što skoriji ulazak Srbije u EU", napominje Lošo. Naši partneri trebali bi po njegovu mišljenju biti SAD, Njemačka i Izrael i kao takvi trebali bi djelovati u EU.

Ipak, politika koja se danas u našoj zemlji provodi uzrok je krize i nazadovanja. Takva politika stvorila je, uvjeren je naš sugovornik, moralnu i gospodarsku krizu, ali i ono najgore, a to je kriza identiteta. Nametanjem sukoba neprestano se vraćamo na prošlost, ustaše i partizane što ničemu i nikome ne koristi. "Dok se govori o ustašama i partizanima, nama ne daju slaviti Oluju, a to je temelj države Hrvatske", stava je geostrateg.

Političari poput Josipovića i ministrice vanjskih poslova na vlast su došli čudnim putevima, a naš sugovornik navodi kako je Pusić nametnuta na listi Kukuriku koalicije, a zato bi trebalo mijenjati izborni sustav da nam takvi nestručni ljudi ne rukovode državom. "Josipović je na vlast došao voljom birača i u tom smislu njih dvoje ne mogu se uspoređivati. Ipak, Josipović na raspolaganju ima medije i prema njima on ne mora ništa raditi i već sada pobjeđuje u prvome krugu. Kroz medije se može modulirati i u tom smislu na vlast su došli modulacijama. Nakon Mesića na vlast je došao još gori Josipović. On je još opasniji jer Mesić je primitivac, a Josipović se predstavlja kao intelektualac, a njegova politika svela se na putovanja od Banja Luke do Sarajeva. Hrvatski narod konačno bi se morao osvijestiti i razmisliti o tome što i koga bira, s tim da valja imati na umu da je i Kolinda Grabar Kitarović članica trilateralne komisije", zaključuje na koncu Lošo.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.