Matić: Hrvatska nema novaca za udovice hrvatskih branitelja

23.05.2013. 22:03:07

Vlada je pokazala dobru volju i želju da popravi status tih žena, a sada se ponovno javlja 'hrvatski jal' jer se na tu odluku žale udovice koje su u međuvremenu izgubile prava, dodao je Matić.
Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je danas da se izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja udovicama poginulih branitelja omogućila izvanbračna ili nova bračna zajednica bez gubitka prava, ali će one udovice koje su se udale prije njegova donošenja izgubiti ta prava jer, nažalost, nema novaca za njihovu retroaktivnu primjenu. - Da je Hrvatska Švicarska ili Norveška, mi bi to napravili i za udovice koje su se ponovno udale ili su u izvanbračnoj zajednici od 1991. do danas, ali budući da smo Hrvatska nemamo tu mogućnost-, rekao je Matić novinarima nakon predstavljanja aktivnosti u istraživanju i ekshumaciji posmrtnih ostataka žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Vlada je pokazala dobru volju i želju da popravi status tih žena, a sada se ponovno javlja 'hrvatski jal' jer se na tu odluku žale udovice koje su u međuvremenu izgubile prava, dodao je Matić. - Izmjenama zakona pomogli smo udovicama koje su se žalile da su zbog svojih izvanbračnih ili novih bračnih veza bile izložene nekakvom srednjovjekovnom progonu, ulazilo im se u kuću i provjeravalo s kim spavaju-, kaže ministar. Hrvatska jednostavno materijalno ne može podnijeti retroaktivnu primjenu prava kod svih koji su ih izgubili u proteklih 20 godina, tome nikada ne bi bilo kraja, ustvrdio je. -Sve krive Drine se ne mogu ispraviti, neke ćemo ispraviti, a sve nećemo. Tu treba biti objektivan-, kazao je Matić.
Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.