Matić: Marko je simbol svih branitelja koji su dali svoj život na Trpinjskoj cesti

06.07.2014. 10:51:26

VUKOVAR- Skupom sjećanja kod tenka na Trpinjskoj cesti u Borovu naselju, paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja, te svetom misom u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, kao i malonogometnim turnirom obilježena je sedma godišnjica smrti hrvatskoga viteza Marka Babića,  u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata i  Kluba branitelja i dragovoljaca Domovinskoga rata Trpinjske ceste 1991. Govoreći o životu i djelu Marka Babića, njegov suborac, danas ministar branitelja Predrag Matić naglasio je kako je Marko predstavljao  srce i pesnicu obrane Vukovara, a danas je simbol svih branitelja koji su dali svoj život na Trpinjskoj cesti. U svom sjećanju na suborca Marka Babića, saborski zastupnik i predsjednik UHBDDR-a Zvonko Milas istaknuo je Markovu nevjerojatnu sposobnost da okupi ljude oko sebe u najtežim trenutcima te izrazio nadu da će jedna od ulica u Vukovaru nositi njegovo ime. Nazočnima su se obratili u ime župana vukovarsko-srijemskoga Bože Galića, njegov zamjenik Željko Cirba, pozivajući prisutne da  svojim svjedočenjima sačuvaju Domovinski rat od zaborava za buduće generacije te Miroslav Josić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Trpinjske ceste i organizator malonogometnog turnira posvećenog uspomeni na Marka Babića. 129912 U svom je obraćanju Josić istaknuo da Marko za njega predstavlja sinonim hrabrosti i da je jedan od najvećih ljudi koji su ikada živjeli u Vukovaru. ''Iznimna mi je čast što sam s Markom branio grad i bio mu prijatelj u miru. Nadam se da su ružna vremena u kojima su hrvatski branitelji marginalizirani i u kojima se na njih blatom mogao nabacivati tko god je htio, iza nas. Želim da ubuduće ostavimo naše poginule branitelje da počivaju u miru i da u novijoj hrvatskoj povijesti zauzmu mjesto  koje nedvojbeno zaslužuju''-istaknuo je Josić. Marko Babić bio je jedan od najbližih suboraca  i zamjenik zapovjednika obrane Blage Zadre, a ostat će upamćen po uništenju 14 neprijateljskih tenkova na Trpinjskoj cesti u samo jednom danu. Nakon rata, ostao je aktivan među braniteljskom populacijom, a zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem producirao je poznati dokumentarac Heroji Vukovara. Preminuo je 2007. godine od posljedica moždanoga udara i pokopan na Memorijalnom groblju hrvatskih branitelja u Vukovaru. M.Kokaj Foto: M.KOKAJ Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.