Matić o spornim putovanjima: Slobodno tražite, nećete ništa naći

13.02.2017. 20:47:22

'ČIST SAM KAO SUZA' 'Nisam nikada učinio ništa protuzakonito', samouvjereno poručuje bivši ministar branitelja Predrag Matić Portal direktno.hr prvi je razotkrio da se Državna revizija osim s Tomislavom Sauchom i dnevnicama u SDP-ovoj Vladi, pozabavila i s Ministarstvom branitelja i to 2015. godine dok mu je na čelu bio Predrag Matić. Državna revizija je otkrila brojne nepravilnosti, tako i propuste u knjizi putnih naloga i zahtjevima za službena putovanja, na koja je u 2015. godini potrošeno 957.501 kuna. O tome smo opširno pisali u ekskluzivnom članku koji smo objavili u nedjelju. Za dnevnice je, navodi se u izvješću, izdvojeno 334.524,00 kn, a plaćene su i naknade za smještaj u iznosu 308.465,00 kn, prijevoz na službenom putu u iznosu 241.331,00 kn te cestarine i drugi troškovi u iznosu 73.181,00 kn. Rashodi su ostvareni za službeni put u tuzemstvu u iznosu 574.932,00 kn i inozemstvo u iznosu 382.569,00 kn. No, knjiga putnih naloga sadrži podatke o datumu, mjestu i osobi koja je upućena na službeno putovanje, ali ne sadrži podatke koji se odnose na svrhu službenog puta, iznos dnevnica i troškove putovanja. Znatan dio zahtjeva za službeni put, osim iznosa dnevnica, ne sadrži druge planirane troškove te su dijelu zaposlenika za službeni put u inozemstvo isplaćeni predujmovi viši od potrebnih troškova za ostvareni službeni put, a zaposlenici su putne naloge razduživali i primljene predujmove vraćali nakon roka propisanog naputkom Ministarstva. Izvješća o rezultatima putovanja nemaju obrazloženja rezultata obavljenog posla te učešće, odnosno zadaće osobe upućene na službeni put, kako je propisano Naputkom Ministarstva. Konkretno, iz primjera putovanja ministra Matića i njegovog pomoćnika Bojana Glavaševića u Tursku i SAD, proizlazi kako su zadržali dio iznosa dnevnica koji su trebali vratiti, a nedostaje i izvještaj s tog putovanja, koje je državu koštalo ukupno 120 tisuća kuna. Sada, prema navodima RTL-a, cijela je priča zaintrigirala i DORH koji provodi izvide o slučaju Matićevog ministarstva. No, bivši ministar poručuje da ga sve to skupa raduje. Da DORH provodi izvide nije čuo. 'Za mene je to prva vijest i prvi glas. Volio bi da to pogledaju. Nisam nikada učinio ništa protuzakonito. Ako mi branitelji prosvjednici nisu mi uspjeli ništa naći - lažna invalidnost, lažni branitelj, deseci stanova, stotine vikendica.. sve se poakzalo da je lažno, mogu slobodno sada tražiti i dalje', rekao je Predrag Matić u izjavi za RTL.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.