Medved: Nastavit ćemo obilježavati VRO Oluju u cijeloj Hrvatskoj, Knin ostaje kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu

04.06.2021. 15:17:00

'Uz Knin gdje svake godine obilježavamo obljetnicu VRO Oluja, operaciju Oluja obilježavamo diljem Lijepe naše. Od 2016. otkad sam resorni ministar, svake godine financiramo preko 50 gradova i općina gdje se obilježava obljetnica VRO Oluja', rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Petrinji na konferenciji za novinare

Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, u Petrinji je održao konferenciju za novinare gdje se osvrnuo na obilježavanje vojno-redarstvene operacije Oluka rekavši kako je Vlada u proteklih pet godina učinila snažan iskorak vezano uz odnos društva prema Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima koji je bio narušen u velikoj mjeri.

'Podsjećam što su sve hrvatski branitelji proživjeli do 2016. godine, na jedinstveni primjer gdje su pobjednici Domovinskog rata – hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi prosvjedovali ispred svog resornog ministarstva tražeći dijalog i tražeći razgovor 555 dana. Nisu dočekali taj razgovor', istaknuo je ministar Medved na konferenciji za novinare u Petrinji, javlja N1.

Podsjetio je kako je tijekom iščekivanja tog razgovora umrla, rekao je, Nevenka Topalušić.

'Podsjećam na ružne scene koje su se događale na Markovu trgu – nasrtaj policijskih snaga na 100-postotne invalide Domovinskog rata. Podsjećam na svakodnevno medijsko optuživanje, šikaniranje hrvatskih branitelja za sve negativno u hrvatskom društvu. Podsjećam na administrativne mjere razdvajanja mirovine koje su trebale imati za cilj posebno unošenje nesigurnosti među hrvatske branitelje i niz drugih poteškoća s kojima su se susretali hrvatski branitelji. Sve to smo ispravili u razdoblju od 2016. godine naovamo. Donijeli smo naš jedinstveni zakon kojim smo otvorili sve do tada zatvorene rokove. Pokrenuli smo program preventivnih medicinskih pregleda i spasili tisuće života hrvatskih branitelja. Intenzivirali smo stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja kojih je 2016. godine bilo više od 11 tisuća neriješenih predmeta', nabrojao je te dodao kako su posebnu pozornost posvetili obilježavanju važnih obljetica i događaja iz Domovinskog rata. 

Spomenuo je kako tu spada i obilježavanje VRO Oluja. 

'Naša novija hrvatska povijest prepoznatljiva je kroz nekoliko stožernih točaka koje su iznimno bitne i važne. Kao što je to Vukovar kao središnja točka junačkog otpora, strahovite žrtve, velikog stradanja, tako nažalost na cijelo teritoriju RH imamo preko 150 masovnih stratišta. Sagledavajući svaku od tih stožernih točaka, neizostavno imamo i Knin. Knin – naš simbol pobjede. Simbol gdje je predsjednik Tuđman nakon ulaska postrojbi hrvatske vojske na kninsku tvrđavu, u Grad Knin poljubio hrvatsku trobojnicu kao znak odanosti i poštovanja prema svim braniteljima', kazao je Medved ističući obilježavanje pobjede VRO Oluje kao neizostavno središnje i stožerne točke te pobjede.  

'Zato Vlada i ja kao resorni ministar stojimo pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj Hrvatskoj, ali Knin kao stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu, ostaje i središnje obilježavanje obljetnice VRO Oluja', istaknuo je Medved.

Izvor: tportal.hr

Izvorni autor: I.Ba/Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.