MEDVED O ZABRANI POZDRAVA ‘ZA DOM SPREMNI’: Ministar dao odgovor s kojim Pupovčev SDSS možda neće biti sretan

23.08.2021. 09:45:00

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Ministar Medved upalio je svijeću kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

“Obilježavamo žrtve totalitarnih režima, ministar Božinović biti će danas na Macelju, Butković na Golom otoku. Nakon ovog idem u Gospić gdje na današnji dan, kao što smo ranije činili, ukapamo 102 posmrtna ostatka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koji su ekshumirani na području Like. Nastavljamo aktivnosti u pogledu ekshumacije i dostojnog ukopa svih žrtava. Naš narod, kao rijetki narodi, stradao je kroz povijest i zato nikada ne smijemo zaboraviti žrtve. Moramo im se klanjati i graditi perspektivu na odnosima koji garantiraju kvalitetne međunarodne odnose u društvu”, rekao je ministar Medved na Mirogoju.

Novinari su ga zatim pitali kako to da nitko iz Vlade na ovaj dan nije u Jasenovcu.

“Tradicionalno posjećujemo obilježja na Mirogoju, Macelju i Golom otoku, Jasenovac je u drugim prigodama”, odgovorio je kratko i dodao da se ne pravi razlika između totalitarnih režima.

“Na tragu programa i aktivnosti koje je predvodila Vlada može se jasno iščitati opredjeljenje da se ne zaborave žrtve niti jednog totalitarnog režima, ali i da gradimo odnose u društvu za buduće generacije da ne budu opterećene stradanjima kroz povijest, no da nikada ne zaborave. Za mlade moramo prenijeti povijesna iskustva koja nisu bila laka. Temelj Hrvatske je Domovinski rat i hrabrost hrvatskih branitelja”, kaže ministar.

Na pitanje kreće li se u zabranu pozdrava Za dom spremni, kao što je najavljeno, Medved kaže, premijer je već odgovorio na to pitanje.

“Ja sam stava da je preporuka Vijeća, koje je inicirala Vlada, u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima. U skladu s tim djeluju i sudovi, prema mom mišljenju njihov zaključaj je uravnotežen. Ostajem pri tome da je to usmjerenje u tom zaključku dovoljno”, rekao je Medved.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.