Medved: Zaprimljeno je 8.086 zahtjeva za popravak nekonstrukcijskih elemenata, završeno je 937

08.12.2021. 14:10:00

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek predstavljaju plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području na kojem je proglašena katastrofa. 

Medved je rekao da su dodijeljena 93 državna stana u kojima je smješteno 260 osoba. 

– Ministarstvo graditeljstva i dalje ima otvoreni javi poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje s rokom podnošenja do 31. prosinca, a ukoliko bude potrebno javni poziv će se ponovit, rekao je, dodavši da su uz sve napore glede obnove i privremenog smještaja osigurali i sve ostale oblike pomoći kroz prehranu i druge potrepštine.

– Vlada je prva interventna sredstva osigurala 30. prosinca 2020. u iznosu od 120 milijuna kuna, a bila su namijenjena jedinicama lokalne samouprave za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica od potresa.

Medved je rekao da su do sada uklonili 448 uništenih objekata.

– Prema namjeni uklonjenih objekata radi se o 291 obiteljskoj kući, 42 poslovna objekta, 33 stambeno poslovna, 11 više stambenih zgrada, 26 javnih, 3 sakralna, 18 gospodarskih, 24, pomoćna objekta. U postupku je uklanjanje 12 objekata, rekao je.

Dodao je da je isplaćeno 20,47 milijuna kuna, a za troškove zbrinjavanja materijala 11 milijuna kuna. 

Nekonstrukcijska obnova

 – Zaprimljeno je 8.086 zahtjeva za popravak nekonstrukcijskih elemenata – krovišta, dimnjaci, stubišta… 7.254 su objekti na području Sisačko-moslavačke županije. Izvedeno je 2.057 elaborata za obnovu nekonstrukcijskih elemenata. Završeno je njih 937, rekao je Medved. 

Dodao je da ukupno ugovoreno za nekonstrukcijsku obnovu 206,29 milijuna kuna, a da je realizirano više od 33 milijuna kuna. Prosjek vrijednosti obiteljske kuće iznosi 45.000 kuna uključujući PDV.

Ministar Horvat rekao je da oni koji se odluče za modele zamjenskih obiteljskih kuća i modela višestambene zgrade neće biti potrebno ishoditi niti lokacijsku, niti građevinsku niti uporabnu dozvolu već će temeljem izdanog rješenja dobiti pravo upisa i vlasničku knjigu i ucrta u katastar temeljem izvedenih radova i izvješća nadzornog inženjera.

Hanžek je rekao da je zadatak bio da prostor koji je pogođen katastrofom oplemene i izgrade kuće koje su usklađene s propisima EU-a, a to je da svaka kuća, bez obzira na kvadraturu, bude funkcionalna, sigurna, da se poštuje tradicionalna arhitektura, racionalnost prostora i da bude energetski učinkovita.

– Formirali smo dva modela kuća – tradicionalna arhitektura i urbani model kuće.

– Poznata nam je dinamika kraja, to je poštivanje obiteljske različitosti. Znamo da u našim kućanstvima živi više generacija i na taj način dali smo stradalnicima da izaberu između kuća s manjim brojem spavaćih soba i više spavaćih soba, da ju prilagode svojoj obitelji. Svim stradalnicima pripada veličina objekta po korisnoj tlocrtnoj površini: 55m2 za 1-2 člana, 70m2 za 3-4 i 85m2 za više od 5 člana, rekao je.

Dodao je da su to cjelovito dovršene kuće koje su s grijačim tijelom spremne za useljenje i uporabnu dozvolu koja nije potrebna, ali se dobiva završnim mišljenjem nadzornog inženjera. 

Šest tehnoloških rješenja

 – Od obnove nakon Domovinskog rata tehnologija u građevinskom sektoru je napredovala. Imamo puno ponuditelja proizvođača koji plasiraju proizvode na vanjska tržišta i kroz ova tehnološka rješenja nudimo svim šansu da nude, svakom korisniku dajemo pravo i mogućnost odabira jer po tome će biti definirani i rokovi izgradnje, rekao je, te dodao:

– Sve kuće će imati istovjetne amirane betonske temelje, provjerit ćemo sve terene s obzirom na klizišta, sa svakim korakom će biti upoznat vlasnik i prije potpisa ugovora birat će između dva modela i šest tehnoloških rješenja.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: Lana Slivar Dominić/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.