MILAN BANDIĆ IZLAZI IZ PRITVORA: Ustavni sud prihvatio žalbu!

09.04.2015. 18:56:36

Nakon što je rješenje USKOK-a postalo pravomoćno, kao i odluka o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora Milanu Bandiću i naplati novčanog jamstva, njegovi su se odvjetnici obratili Ustavnom sudu smatrajući da su u ovom postupku prekršena njegova ustavom zajamčena prava. “Odluka Ustavnog suda znači da bi Bandić danas trebao biti pušten van, i da se u depozit suda vraća oduzeto jamstvo od 15 milijuna kuna”, izjavio je odvjetnik Milana Bandića, Marijan Hažeković te dodao kako se iz njemu neshvatljivih razloga “ne može doći do suca Posavca”, iako je Ustavni sud “jasno rekao da mora biti pušten odmah”. “Zbog toga nije sigurno da će Bandić iz Remetinca biti pušten danas, već možda sutra, što smatram da je neodgovorno“, kazao je Hanžeković. Ustavni sud RH prihvatio je ustavnu tužbu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, objavljeno je na njihovim službenim internetskim stranicama. Zbog te odluke Ustavnog suda, odgođeno je današnje ročište na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je sudac istrage Zdenko Posavec trebao odlučivati o produljenju istražnog zatvora Milanu Bandiću. Ustavni sud ukinuo je tri rješenja: rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 18. ožujka, rješenje suca istrage Županijskog suda u Zagrebu od 10. ožujka i rješenje Županijskog suda u Zagrebu od 9. ožujka 2015. godine. Bandićevi branitelji podnijeli su ustavnu tužbu vezano za novo rješenje o pokretanju i proširenju istrage kojim ga USKOK tereti za poticanje svjedokinje Vide Demarin na davanje lažnog iskaza, kao i za krivotvorenje dokumentacije i sprječavanje dokazivanja. Optužbe USKOK-a odnose se na slike, skulpture i razne plakete koje su tijekom pretresa prošle godine zaplijenjene u dva Bandićeva prostora. Bandića USKOK tereti da je nagovarao Demarin da promijeni iskaz i potvrdi da su te slike već ranije darovane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti.. Nakon što je rješenje USKOK-a postalo pravomoćno, kao i odluka o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora Milanu Bandiću i naplati novčanog jamstva, njegovi su se odvjetnici obratili Ustavnom sudu smatrajući da su u ovom postupku prekršena njegova ustavom zajamčena prava.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.