Milanović - Karamarko: Jedan se boji odlaska, a drugi preuzimanja vlasti, može li za Hrvatsku biti gore?

23.12.2013. 17:09:54

1_205058

Za Milanovića svaka argumentirana rasprava o aktualnim hrvatskim problemima automatski znači poraz, jer nakon dvije godine mandata više nema laganja – oni jednostavno nemaju rješenja. I umjesto da to iskoristi, šef oporbe ulazi u verbalni rat u kojem traži prijevremene izbore, ono za što unaprijed zna da neće dobiti, jer nijedna vlada nije odstupila prije kraja mandata.

Kad općinski čelnik Barry Fairbrother umre u ranim četrdesetim godinama, gradić Pagford ostane u šoku. Prazno mjesto u općinskom vijeću koje ostaje nakon Barryjeve smrti ubrzo postaje katalizator za najveći "rat" koji je gradić dotada vidio. Tko će pobijediti u izborima prepunim strasti, dvoličnosti i neočekivanih otkrića. Poznato? No radi se ipak o romanu o jednom malom gradu, pod naslovom "Prijevremeni izbori". To je prvi roman za odrasle spisateljice J.K. Rowling (autorice neponovljivog Harrya Pottera) kojeg bi očito mogli pročitati i naši političari.

Naime, koliko ste puta čuli izjavu da je Vlada nesposobna za rješavanje gospodarskih i drugih problema, provedbu reformi, kako nema viziju, kako su državu upropastili i kako je vrijeme da se vlada povuče i raspišu prijevremeni izbori. Sigurno bezbroj puta, barem u posljednjih dvadesetak godina.

No od neovisnosti, točnije od 1992. kada su provedeni prvi pravi demokratski izbori za Hrvatski sabor i Predsjednika Republike pa sve do danas usprkos svim problemima, ratnim, poratnim, gospodarskim, kriznim i recesijskim, u Hrvatskoj nikada nisu bili raspisani prijevremeni izbori.

Zna li to predsjednik najveće oporbene stranke Tomislav Karamarko? Naravno da zna. Zašto onda traži prijevremene izbore zajedno s onim redovnim za Europski parlament koji će se održati u svibnju slijedeće godine. Pa odgovor je vrlo jednostavan. Kritika vlasti i traženje prijevemenih izbora možda nije jedini zadatak oporbe, ali je svakako jedan od najvažnijih. Jer realno ništa drugo ni ne mogu.

Prema spremnosti s kojom je predsjednik HDZ-a prije tri dana zatražio raspisivanje prijevremenih izbora, prije bi se dalo zaključiti kako ih on niti ne želi. Stječe se dojam da ni sam Karamarko nije načisto što želi. Što je najgore, to ne znaju ni njegovi ljudi u stranci.

Naime, prije dva tjedna Tomislav Karamarko je najavio kako će zatražiti rekonstrukciju Vlade zbog situacije u državi, kazavši kako će ukoliko Vlada ne pristane na rekonstrukciju zatražiti prijevremene izbore. Od predsjednika države Ive Josipovića zatražio je da iskoristi ustavne ovlasti i sazove izvanrednu sjednicu Vlade na kojoj bi se raspravljalo o aktualnoj gospodarskoj situaciji. Objasnio je kako pod rekonstrukcijom Vlade podrazumijeva prvenstveno smjenu sadašnjih ministara zaduženih za gospodarstvo i financije. U Vladu, kazao je, moraju doći stručni ljudi, bilo stranački, bilo nestranački. Ako niti nakon toga premijer Milanović hitno ne rekonstuira Vladu, poručio je Karamarko, HDZ će zatražiti raspisivanje prijevremenih izbora. "Obećano – ispunjeno"!

Nakon završetka zasjedanja Sabora predsjednik najveće oporbene stranke izašao je u javnost s novom idejom - da se prijevremeni izbori održe zajedno s onima za europarlament.

- Ideja sama po sebi nije loša, ali i sam gospodin Karamarko zna kako od toga neće biti ništa. To je samo još jedan pucanj u prazno, jer prijevremeni se izbori mogu održati jedino ukoliko Vlada izgubi većinu u Saboru, a kako sada stvari stoje "Kukuriku koalicija" će se držati o zadnjeg trenutka zajedno svjesna kako im ništa drugo ne preostaje, kazao nam je jedan dužnosnik najveće oporbene stranke koji tvrdi da se Karamarko zapravo boji vlasti, jer voditi državu u ovakvim okolnostima daleko je veći izazov od vođenja tajnih službi i policije.

S druge strane predsjedniku Vlade ovakvi politički napadi "zdesna" itekako odgovaraju. Naime, predblagdanski verbalni rat premijera i šefa oporbe odličan je paravan iza kojeg se mogu sakriti svi teški problemi u državi, posebice oni financijski. Linić se gotovo svakog mjeseca zadužuje uz objašnjenje kako nam je to neophodno zbog normalnog funkcioniranja države, isplate plaća i mirovina te vraćanje dospjelih obveza. Čak više nitko ni ne spominje mantru "kako daljnjeg zaduživanja više neće biti". Očito država je pred financijskim slomom budući je Linić sam otvoreno i javno priznao kako će prvo tromjesečje slijedeće godine pokriti prodajom Croatia osiguranja. Kraj ove je trebao isfinancirati prodajom Hrvatske poštanske banke ali kako do toga nije došlo, Linić se u samo mjesec dana dva puta zadužio.

Koliko Karamarko - takav kakav je - treba Milanoviću najbolje se pokazuje zadnjih dana. Naime, obilazeći stranačke ogranke i slaveći drugu godišnjicu mandata Milanović se uglavnom bavi političkim protivnicima umjesto konkretnim problemima.

- Poštovani kolega Karamarko je toliko izgubljen i nedosljedan da to više nema smisla, svaki dan drugi stav, tražit će uskoro da Božić bude umjesto Uskrsa ili tako nešto, izjavio je premijer za vikend pred stranačkim kolegama u Splitu. "Nema više zanosa na koji su navukli tisuće ljudi, nema više ni takvih lidera. Stvari su ogoljene do kosti, nešto što je prije 11, 12 godina bila poza sad je spletkarenje po lokalnim birtijama. To je pravo lice naših suparnik i oni nisu alternativa, poručio je Milanović sretan što su mu suparnici ponudili rukavicu za boksački meč u kojem će napadima na osobnoj razini prikriti sve slabosti i neznanje i neće se morati baviti trenutnim problemima i načinima njihovog rješavanja. Nakon dvije godine, naime, više nema skrivanja. Potpuno je jasno kako vladajući ne znaju i ne mogu. Svaka argumentirana rasprava o hrvatskim problemima za Milanovića je jednostavno priznanje poraza.

I što nakon svega mogu misliti članovi i/li simpatizeri HDZ-a, obični građani zaokupljeni svakodnevnim problemima kada na takve neprimjerene riječi premijera koji je zadnjih dana doslovce opsjednut i "fokusiran" na lik i djelo šefa oporbe, umjesto Karamarka odgovori netko drugi iz ešalona HDZ-ovih dužnosnika. Umjesto da Milanovića p(r)ozove za sve probleme i nesposobnost nudeći konkretna rješenja, Karamarko to "dosljedno" prepusti nekom drugom.

Pa se u ovom blagdanskom verbalnom ratu između Milanovića i Karamarka čini kako se jedan zapravo panično boji odlaska a drugi preuzimanja vlasti. Može li za Hrvatsku i njene građane biti gore?

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.