Milanović nudi Mireli Holy predizbornu koaliciju i mjesto prve potpredsjednice Vlade!

16.08.2014. 10:17:58

Predsjednik SDP-a u ovom je trenutku spreman Mireli Holy, u slučaju pobjede lijeve koalicije na narednim parlamentarnim izborima, ponuditi mjesto prve potpredsjednice Vlade, ukoliko bi OraH bio spreman koalirati s vladajućom strankom. Milanović se, naime, nada da će Mirela Holy, bez obzira na sve aktualne prijepore, ako dođe stani - pani, u konačnici, ipak ruku spasa ponuditi "njezinom" SDP-u nego ući u neprirodnu koaliciju s HDZ-om

Holy je svjesna da SDP treba novog lidera, jer je aktualni predsjednik stranke Zoran Milanović već odavno pročitana knjiga i "potrošena roba". No, takav njezin stav prema SDP-u i predsjedniku Milanoviću ne otvara ni minimum nadanja glavnoj oporbenoj stranci HDZ-u, glede moguće suradnje s OraH-om.

Iako je, nakon nedavnog najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja, SDP-u i vladajućoj koaliciji prvi put nakon šest mjeseci zaustavljen pad popularnosti, zabrinutost i pesimizam i dalje stoluju u središnjici vladajuće stranke na Iblerovu trgu. Zabrinutost je tim veća, jer je njihov glavni politički protivnik, oporbeni HDZ i dalje prva i najjača stranka u državi s potporom od gotovo 25 posto, dok SDP i dalje za njima zaostaje za cijelih pet posto.

Za pretpostaviti je da bi nakon turističke sezone, o čijoj (ne)uspješnosti je još rano govoriti, pad popularnosti vladajućima mogao, nakon kratkotrajne stanke, biti još drastičnije nastavljen. U tom kontekstu, čelnog čovjeka SDP-a Zorana Milanovića kao i njegove najbliže suradnike, dodatno brine i podatak da svakoga dana u svakom pogledu raste popularnost stranke OraH, čija je predsjednica "SDP-ova otpadnica" i bivša ministrica zaštite prirode i okoliša Mirela Holy. Tim prije što se ta protestna stranka, ne samo učvrstila kao treća opcija u Hrvatskoj, već je i sve jača, s aktualnih više od 15 posto potpore hrvatskih birača.

Kako "slomiti" OraH

A s padom popularnosti SDP-a, kao i cjelokupne Kukuriku koalicije, zasigurno će rasti popularnost OraH-u, jer će nezadovoljni glasači lijeve opcije svoju luku spasa na sljedećim parlamentarnim izborima pokušati pronaći upravo u toj, prvoj pravoj, protestnoj stranci u Hrvatskoj. I ništa tu ne bi bilo toliko alarmantno za posrnuli SDP, kada bi njegovi članovi bili sigurni da će se u konačnici OraH prikloniti lijevoj koaliciji. No, predsjednika stranke i aktualnog premijera Zorana Milanovića najviše brine nepokolebljivi i tvrdokorni stav Mirele Holy da nikada ne bi koalirala sa SDP-om dok im je Zoki na čelu, zbog kojeg je i napustila vladajuću stranku.

Stoga je Milanović, sa svojim najbližim suradnicima, ali i onima koji su unatoč razlazu, s Mirelom Holy ostali u dobrim odnosima, poduzeo opsežne mjere u omekšavanju čvrstih stavova čelnice OraH-a, glede koaliranja sa SDP-om. Milanović je svjestan da bi pridobivanjem OraH-a na svoju stranu znatno mirnije i optimističnije mogao čekati parlamentarne izbore, jer bi u tom slučaju, sinergija lijevih stranaka bila, barem za nijansu jača od desne opcije.

Milanović bi vodeću OraH-ovu pticu Holy rado vratio u SDP-ovo jato

(Foto: Zoran Milanović, Davor Javorovic/PIXSELL) Milanovićeva je zabrinutost tim veća, jer je njihov glavni politički protivnik, oporbeni HDZ i dalje prva i najjača stranka u državi s potporom od gotovo 25 posto, dok SDP i dalje za njima zaostaje za cijelih pet posto!

Izvori bliski Iblerovu trgu tvrde da je predsjednik SDP-a u ovom trenutku spreman Mireli Holy, u slučaju pobjede lijeve koalicije na narednim parlamentarnim izborima, ponuditi mjesto prve potpredsjednice Vlade, ukoliko bi OraH bio spreman koalirati s vladajućom strankom. Milanović se, naime, nada da će Mirela Holy, bez obzira na sve aktualne prijepore, ako dođe stani - pani, u konačnici ipak ruku spasa ponuditi "njezinom" SDP-u, nego ući u neprirodnu koaliciju s tamo nekim HDZ-om. Jer, "svaka ptica svome jatu leti", nada se predsjednik SDP-a Zoran Milaović.

Međutim, dobri poznavatelji lika i djela bivše ministrice zaštite prirode i okoliša, pak tvrde, da je sve to što trenutačno čini Zoran Milanović u pridobivanju vodeće OraH-ove ptice Mirele Holy da svome (SDP-ovu) jatu doleti - čisto gubljenje vremena. Jer, čelnica OraH-a je duboko svjesna, tvrde nam pouzdani izvori, da bi njezin rejting u javnosti brzo ispuhao kao mjehur od sapunice, kada bi se ona "prodala" Milanoviću za visoke funkcije i ostale unosne "političke apanaže" koje uz to idu.

A svoje čvrste stavove glede eventualne suradnje sa SDP-om, Mirela Holy je potvrdila i u nedavnom intervjuu Jutarnjem listu.Tim povodom je rekla da im je SDP u programskom smislu blizak, ali to ne znači ništa ako stranka ne drži do svojeg programa i svojih politika.

"Premijer izborni program smatra figurativnim, što dovoljno govori o njegovu političkom moralu. S takvom strankom, sa strankom koja ne drži do sebe i do svoje riječi, OraH ne može surađivati", kategorična je Mirela Holy.

Ni lijevo ni desno, već u bolju sadašnjost

(foto: Tomislav Karamarko, Zeljko Lukunic/PIXSELL) Suradnja sa SDP-om i HDZ-om je nemoguća, tvrdi Holy, jer ne podržava Milanovićev politički moral, dok za Karamarkov HDZ kaže da se vodstvo nije čak ni ispričalo hrvatskoj javnosti za štetu koju im je ta stranka dosad počinila

Holy je, nadalje, svjesna da SDP treba novog lidera, jer je aktualni predsjednik stranke već odavno pročitana knjiga i "potrošena roba". No, takav njezin stav prema SDP-u i predsjedniku Milanoviću ne otvara ni minimum nadanja glavnoj oporbenoj stranci HDZ-u, glede moguće suradnje s OraH-om. Jer i po tom pitanju Mirela Holy je decidirano jasna: "OraH je stranka zelene ljevice pa nam HDZ nije blizak. HDZ je stranka koja je nepravomoćno osuđena za kriminal i korupciju, a ni sadašnje vodstvo ne pokazuje baš nikakve znakove kajanja i nije se čak ni ispričalo hrvatskoj javnosti za štetu koju je stranka počinila. Suradnja s takvom strankom apsolutno je nemoguća", kategorična je Holy.

Ona je, naime, svjesna da je njezin najveći profit, kao uostalom i OraH-a kojem je na čelu, sve veće povjerenje građana. Zato će ta stranka i dalje na političkoj pozornici Hrvatske nuditi svoje autentične programe za bolji i kvalitetniji život svih građana, ne osvrćući se ni lijevo ni desno, već ravno kročiti u bolju sadašnjost.

  • Autor: 7Dnevno / 14. kolovoza/Dnevno.hr
  • Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.