Milanović pokrenuo smjenu ravnatelja vojne tajne službe zbog milijunske pronevjere u agenciji: Ne može više obavljati tu dužnost!

22.09.2022. 16:05:00

Predsjednik RH Zoran Milanović pokrenuo je postupak smjene ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, o čemu je Ured predsjednika izvijestio priopćenjem u četvrtak poslijepodne.

'Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost. Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako „postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor', piše u priopćenju Ureda predsjednika.

Kinder je na čelu VSOA-e 10. srpnja 2015. zamijenio Zdravka Klanca, a prije toga bio je pročelnik Vojnog kabineta tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. 11. srpnja 2019. potvrđen mu je još jedan četverogodišnji mandat koji je trebao trajati do srpnja 2023.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: V.Mo./Foto: ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.