MILJAVAC O IZJAVAMA VUČIĆA

20.10.2017. 19:31:23

TKO NE UČI POVIJEST, OSUĐEN JE DA JE PONAVLJA MILJAVAC O IZJAVAMA VUČIĆA Srbi ne odustaju, moramo biti na oprezu, svim metodama želi se izaći na naše more Nakon izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako vojska te zemlje sa svojih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno, razgovarali smo s predsjednikom Generalskog zbora Pavlom Miljavcom, nekadašnjim ministrom obrane Republike Hrvatske. Miljavac je za Direktno, među ostalim, rekao kako ga svi događaji u posljednje vrijeme oko Srbije podsjećaju na doba pred početak rata. Uoči posljednjih priprema za svečanost 'Sloboda 2017.' u povodu dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako Srbija polako, ali sigurno jača borbenu i vatrenu moć svoje vojske te najavio je i da Srbiji iduće godine stiže još šest helikoptera. U sklopu priprema za svečanost 'Sloboda 2017.' Vučić je izjavio kako Srbija nabavkom novih deset MiG-ova 29 ima snagu u zraku kakvu nemaju sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno. General Pavao Miljavac potvrdio je kako je MiG 29 snažan zrakoplov, no kako ne znamo kako je opremljen. "Treba saznati s kojim je radarskim, raketnim sustavom i obrambenim sustavom opremljen", rekao je general za Direktno i dodao kako je jedino za sad sigurno da su ojačali zrakoplovstvo i da to treba respektirati.
'Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali'
Međutim, general Miljavac ističe da je izjava Aleksandra Vučića malo pretjerana. "Naše Ministarstvo obrane sada nabavlja zrakoplove i Srbija neće dugo biti dominanta u zraku nigdje osim u možda u Makedoniji. Mađari imaju Gripene, ako se ne varam Rumunji su naručili 26 komada F 16 s modernom elektronikom, tako da izjava o jakom zrakoplovstvu ni sad ne drži vodu, a uskoro uopće neće". Miljavac je poslao i znakovitu poruku. "U stvaranju je Memorandum 3, a Srbi nikako ne odustaju od ovog prostora. Uvijek su imali potporu svojih akademika i vojnih stručnjaka u tim težnjama te samo pronalaze nove načine da izmišljaju nove probleme kako bi djelovali. Čak i događaji koji su se nedavno događali kod nas imaju potporu izvana, a koliko će ta djelovanja biti uspješna i koliko će to biti prepoznato ovisi o onima koji vode državu sada i oni koji su odgovorni za sigurnost države", upozorava general Miljavac te dodaje kako se jako malo stvari u visokoj politici i međunarodnim odnosima događaju slučajno. Miljavac napominje da Hrvatska mora biti na oprezu jer stvari se ne poboljšavaju u odnosima sa Srbijom već se s novim tezama i problemima dodatno kompliciraju. "Teza o građanskom ratu koju je izrekao ministar obrane Republike Srbije u Hrvatskoj pokušaj je izvrtanja istine o Srbiji na ovim prostorima, a sa zakonom o međunarodnoj juridistikciji pokušaj je pretvaranja Srbije u moralnu vertikalu koja želi na ostale prebaciti dio svoje krivice." General Miljavac napominje da odnosi nisu više jednostavni i da će se dodatno komplicirati, a da je sve to dio jednog hibridnog rata. "U parlamentu se tijekom rasprave o nabavci zrakoplova moglo čuti kako je potrebnije financirati znanost, no kako može znanost na grubu silu odgovoriti. Već smo iskusili rat, platili veliku cijenu upravo zbog toga što nismo imali s čime se braniti", rekao je Miljavac.
'Svi žele izlaz na more, a mi ga imamo te svi iza nas, svim metodama, žele izaći na more'
"Bez obrane od zračnih napada bilo koji napad može biti nevjerojatno razoran po civilno stanovništvo", upozorava general Miljavac i dodaje kako je nažalost zbog svijeta u kojem živimo to postalo nužno te kako će zbog dobro pripremljene obrane drugi dobro razmisliti prije nego nas napadnu.
General podsjeća da Hrvatska u Domovinskom ratu nikad nije prešla granice Hrvatske prema Srbiji ni ratovala na tuđem teritoriju dok mi još uvijek nalazimo masovne grobnice. "Česte provokacije, zakon o univerzalnoj juridistikciji, priprema Memoranduma 3 te nabavka naoružanja pokazuje nam da ne živimo u dobrom susjedstvu", napominje general Miljavac te podsjeća kako su u Domovinskom ratu iz Srbije i srpskih gradova dolazile brigade ratovati na prostor Hrvatske. "Onaj koji ne poznaje povijest osuđen je da je ponavlja", rekao je Miljavac i napomenuo da će na Hrvatsku vječito trajati napadi. "Svi žele izlaz na more, a mi ga imamo te svi iza nas, svim metodama, žele izaći na more", objašnjava general i podsjeća kako su i muslimani, tijekom žalosnog i nepotrebnog sukoba 1990-ih, željeli Lepeničkom i Neretvanskom dolinom izaći na more. General Miljavac napominje da nikad više i nikome više ne želi da dožive rat kao što smo ga mi imali, ali napominje kako moramo biti na oprezu te pripremiti obranu. "To od nas traži i NATO, da kao članica imamo dovoljno oružja da se možemo obraniti dok NATO uspije reagirati. Jer se prvo moraš obraniti sam, a onda će te i drugi braniti", objašnjava Miljavac i dodaje da se nada da nikad više rata neće biti jer je to najgore što se jednoj naciji može dogoditi. "Bilo bi najbolje da umjesto nabave zrakoplova i oružja možemo novac uložiti drugdje, ali zbog sigurnosti i budućnosti države mi se moramo naoružavati", zaključuje Miljavac.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.