Ministar Jovanović oštro odgovorio predsjednici Ustavnog suda

25.05.2013. 21:21:33

Ministar Željko Jovanović danas je komentirao izjave predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec, koja je njemu i premijeru Milanoviću poručila da nije na njima da komentiraju odluke Ustavnog suda nego da ih provode u djelo.

Jovanović je rekao kako je tim stavom iznenađem jer su i on i premijer nepodredno nakon objave odluke Ustavnog suda izjavili da tu odluku poštuju i da će je provesti u dijelo, te da je njegovo ministarstvo već odradilo potrebne korake da 1. lipnja krene javna rasprava o zdravstvenom odgoju.

'Za gospođu Omejec čak se mijenjao zakon'

"Poruka gospođe Omejec ukazuje da ona ne razumije da hrvatska vlada, premijer i ministar imaju izvorni mandat i da su dužni glasno govoriti i komentirati sve ono što se tiče hrvatskog društva. U ovom slučaju mi nismo komentrirali odluku Ustavnog suda nego smo komentirali pojedine istupe koji su ukazivali na to da ima puno toga što nije točno u izjavama", rekao je Jovanović za Dnevnik.hr. "Ustavni sud svojim ponašanjem u ovom trenutku pokazuje da se doista radi o političkom tijelu, da u njemu sjede ljudi koji nikada ni dana nisu proveli u sudstvu. Da se za gospođu Omejec čak mijenjao zakon da bi mogla biti članica Ustavnog suda", komentirao je Jovanović i dodao kako razmišlja o tome da se sporni školski predmet nazove jednostavno - 'zdravlje'.

Omejec: Vjeronauk i zdravstveni odgoj nisu usporedivi

Izjavu koja je naljutila ministra je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec dala u intervjuu Jutarnjem listu. Kazala je da je sud čekao s donošenjem odluke dok prođu lokalni izbori, te da se uvođenje zdravstvenog odgoja ne može uspoređivati s vjeronaukom jer je "vjeronauk nastavni predmet, a zdravstveni odgoj to nije. "Vjeronauk je uveden na temelju međunarodnog ugovora koji Ustavni sud nema ovlast ispitivati prije ratifikacije. On je izborni predmet, dok je zdravstveni odgoj obvezujući za sve itd..", kazala je Omejec. M.P./Dnevnik.hr/Jutarnji list Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.