Ministar Medved s HGSS-om na proslavi sv. Bernarda

16.06.2022. 12:00:00

Slika /Dokumenti 2022/IMG-20220616-WA0002.jpgSlika Slika Slika Slika Slika
Veliku ulogu unutar sustava civilne zaštite HGSS je imao i u potresima te poplavama, kao i potragama poput nedavnog pada sportskog zrakoplova Cessna, kazao je ministar Medved

Hrvatska gorska služba spašavanja obilježila je 15. lipnja 2022. blagdan sv. Bernarda, zaštitnika planinara i gorskih spašavatelja, a s njima je u Mariji Bistrici bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade na toj tradicionalnoj proslavi.

Na proslavi su sudjelovali izaslanik Predsjednika RH brigadir Miroslav Kranjčec, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Maja Grba Bujević, izaslanik Ravnatelja civilne zaštite Darko Majstorović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, rektor hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević, načelnik općine Marija Bistrica Josip Milički i načelnica općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec te načelnici lokalnih policijskih postaja Mario Duktaj i Ivica Krivak.

U svečanom mimohodu koji predvodio je pročelnik HGSS-a Josip Granić brojni članovi i prijatelji HGSS-a stigli su do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je služena misa, a prigodan program tim povodom održan je nakon misnog slavlja u bistričkom Hotelu Kaj.

Pozdravljajući okupljene u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved čestitao je članovima HGSS blagdan njihovog zaštitnika sv. Bernarda. Istaknuo je kako je HGSS nacionalna udruga od javnoga značaja, koja djeluje na dobrovoljnoj i humanitarnoj osnovi i brine o sigurnosti građana 24 sata dnevno.

Podsjetio je da je ta služba članica međunarodnih organizacija i primateljica raznih međunarodnih priznanja poput posebne nagrade Državne službe Ukrajine za izvanredne situacije za otklanjanje posljedica razornog potresa u Petrinji. Veliku ulogu unutar sustava civilne zaštite Republike Hrvatske HGSS je imao i u potresima te poplavama, kao i potragama poput nedavnog pada sportskog zrakoplova Cessna, kazao je ministar Medved.

Blagdan sv. Bernarda, nebeskog zaštitnika planinara, alpinista, skijaša, Alpa i gorskih spašavatelja članovima HGSS-a čestitali su i drugi uzvanici, istaknuvši njihovu ulogu u spašavanju unesrećenih.

HGSS osnovan je 1950. godine kao interna služba Planinarskog saveza Hrvatske, ima 25 stanica širom RH i više od tisuću članova. Osnovni ciljevi su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći kod kojih je potrebno primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti  specijalnu tehničku opremu za spašavanje.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB/Foto: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.