MINISTRE MATIĆU HRVATSKI BRANITELJI PRAVOSLAVNE VJEROISPOVIJESTI ZASLUŽUJU BITI DOSTOJANSTVENO POKOPANI

21.08.2014. 18:42:08

Na pravoslavnom groblju sv. Spasa u Šibeniku pravoslavni svećenik paroh šibenske Srpske pravoslavne crkve Milorad Đurđević jučer nije dopustio da se hrvatski branitelj pravoslavne vjere 54-godišnji Vojislav Beader pokopa uz vojne počasti. Usprkos traženju obitelji, svećenik nije dopustio počasnom vodu Hrvatske vojske da se od svog suborca oprosti uz vojne počasti, ispaljivanje počasnih plotuna i hrvatsku zastavu te im je zabranio ulazak na pravoslavno groblje. Branitelji i predstavnici Udruge ’113. šibenske brigade’ zgroženi su ovakvim postupkom pravoslavnih svećenika, obzirom da ovo nije prvi put da se ovakvo nešto događa od strane SPC. Ponukani ovim nečasnim činom paroha SPC kontaktirali smo Roka Mijića koji je svojevremeno bio zapovjednikom satnije u 113 brigadi, i upitali ga za mišljenje o ovom nemilom postupku pravoslavnog svećenika. Inače, Roko Mijić je i savjetnik za hrvatske branitelje ministra hrvatskih branitelja Predraga Matrića. Ministar branitelja Predrag Matić već više od godinu dana ne saziva svoje savjetnike koje službeno nikada nije razriješio, tako da je to savjetništvo sada samo mrtvo slovo na papiru. U kontekstu vijesti o tom da je pravoslavni svećenik odbio pokopati hrvatskog branitelja pravoslavne ispovijesti uz sve pripadajuće vojne počasti Roko Mijić je za naš portal rekao. Sa Predragom Matićem se nisam čuo već više od godinu dana, a niti ne želim, ali on je kao ministar hrvatskih branitelja po mom mišljenju trebao je i morao riješiti ovaj veliki problem. Naime,poznato je da se Matić u više navrata nalazio sa predstavnicima SPC- te navodno ima jako dobru suradnju sa njima. Očito je da ministra apsolutno nije briga za branitelje bilo koje nacije i vjeroispovijesti, a znakovito je da su u Domovinskom ratu hrvatsku branili i branitelji pravoslavne vjeroispovijesti. Na ovom primjeru u Šibeniku vidljivo je i posve jasno da je to jedna od najranjivijih skupina koja čak ni uz traženje svoje obitelji ne može na pravoslavnom groblju biti dostojanstveno pokopana, samo zato jer je kao pravoslavac branio Hrvatsku, što je teška uvreda kao i psihička i emotivna povreda njegove obitelji, koja je to tražila od SPC. Iz postupka pravoslavnog popa Milorada Đurđevića, ja osobno uočavam i iščitavam nekoliko važnih stvari i poruka SPC. Prva stvar dokazuje da imenovani pop nije vjerski niti kršćanski sluga Božji, a samim tim činom neodobravanja pokopa hrvatskog branitelja na pravoslavnom groblju, uz pripadajuće mu hrvatskim zakonom vojne počasti, pokazao je da ne priznaje zakone Republike Hrvatske, a time niti ne priznaje Državu Hrvatsku. Smatram da ovom nemilom problemu hrvatske institucije, prvenstveno ministarstvo branitelja moraju pažljivo i promptno pristupiti te napokon omogućiti hrvatskim braniteljima drugih vjeroispovijesti i nacionalnosti, da napokon budu bez ovakvih skandala dostojanstveno pokopani na svojim grobljima, rekao nam je Mijić. Braniteljski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.