Mirjana Hrga: Smijenjena sam, a na moj rad žalili su se samo Pupovac i SNV

08.10.2017. 12:54:54

Mirjana Hrga u kolovozu je smijenjena s mjesta urednice i voditeljice RTL-a Danas, a u prvom ajvnosm istpu nakon smejen govori o sovom bivšem poslodavcu i sumnja da je smjeni pridonio Milorad Pupovac pišu vodstvu RTL-a i žaleći se na uređivačku politiku. “S RTL-a sam zapravo otišla još krajem srpnja, kada sam se posljednji put pojavila na televizijskom ekranu. Sve poslije toga bio je samo tehnički razlaz… Sve se to dogodilo naglo jer o smjeni sam obaviještena samo dva, tri sata prije zadnjeg ulaska u studio. I u takvoj situaciji bilo mi je najvažnije kvalitetno odraditi emisiju”, rekla je Hrga za Jutarnji.
Zbog čega je zapravo smijenjena? “Objašnjeno mi je da je ta televizija odlučila napraviti zaokret u svojoj programskoj politici. Posve legitimna odluka, ali ja se u tome nisam vidjela… Da ne ulazim u pojedinosti, izgovorena je magična rečenica nakon koje smo i oni ja znali da ne ostajem u toj priči”, rekla je uz napomenu da je to shvatila kao odluku da s kreće s ležernijim pristupom temama. Tvrdi da su navodi o slaboj gledanosti neistiniti “Znate kako to ide s ‘dobro obaviještenim izvorima iz kuće’. Morala se nekako objasniti ta smjena. Ali, ok, hajdemo okrenuti priču… Recimo da je to točno. No, zašto bi onda smijenili samo mene? Nisam ja bila glavni urednik Informativnog programa, nego jedna od četvero urednika u emisiji”. Podrška kolega nije izostala? “To je jedina prava nagrada za moj rad na RTL-u, poruke podrške mojih kolega. Drago mi je zbog toga jer sam se borila za dostojanstvo novinara, za neke nove klince “iz zadnje klupe”, da i oni dobiju priliku… Bilo mi je važno da mladi idu naprijed. Borila sam se i izborila da neki ne završe na cesti, da neki dobiju veću plaću… To je ono što sam mogla. I, drago mi je da jesam. Na HRT-u prije sedamnaest godina smijenila ju Mirjana Rakić. “Sve su smjene slične, pa tako i ova onoj iz 2000. godine. Tada sam bila smijenjena odlukom Mirjane Rakić. I nije to strašno. Strašnije je ako pristanete u tome ostati. Onda sam bila mlada, pa sam potrošila tri godine na “ledu”, ali s ovim današnjim iskustvom za takva lutanja nemam opravdanja. Na kraju sam i te 2000. godine dala otkaz, jer, koliko god sam tada neiskusna bila, bilo mi je jasno da nije u redu primati plaću za nerad, što god bio razlog nerada. Ovo je slobodno tržište, treba ići tamo gdje ima smisla pošteno raditi. Ovo joj je druga smjena u životu, jer ju je 2000. godine na HRT-u smijenila Mirjana Rakić. “Bila je to, naravno, politička smjena. Kratko i jasno: došla je nova vlast”. Rekla je da nije bila izložena političkim pritiscima, osim Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. “Njihove pozive i dopise vrhu kuće protiv mene doživjela sam kao pokušaj izravnog upletanja u uređivačku politiku”, rekla je i prokomentirala činjenicu da je s njima na sudu. – Nažalost. Nekada nemate izbora, morate nekako pokušati zaustaviti to divljanje. Povod je bio šovinistički nasrtaj na mene u Novostima. Nije ugodno čitati te diskreditacije, kao ni tekstove objavljene nakon moje smjene, a u kojima se hvali RTL jer se, kako pišu, “nakon lutanja u desno vratio na pravi kurs”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.